Nyheder

Småbørn påvirkes af voldsfilm.

Børn kan ikke skelen fiktion fra virkelighed!

Et tilfælde af børnevold i Canada antyder, at helt små børn bliver direkte påvirket af den vold, som de ser på TV. I en konkrete sag havde et 5-årigt barn siddet og set et af de populære Wrestling programmer (fribrydning), hvorefter den 5-årige dreng forvoldte alvorlige skader på sin 22 måneder gamle kusine i et forsøg på at efterligne den voldelige brydning, som han havde set på TV.

Denne sag er en af de meget få kendte og rapporterede sager, som man har kendskab til indenfor den medicinske litteratur, som viser en direkte påvirkning af voldeligt TV på helt små børn.

Forfatter og dr.med. Norman A. Sliver fra børnehospitalet i Winniepeg i Canada, har tidligere beskæftiget sig med TV-vold og voldens påvirkning af børn. Sliver mener, at problemet er meget større, end man reelt er klar over samt at fænomenet rammer alle kulturer.

Norman Sliver siger til Reuters: ”Der er generelt meget lidt viden og dokumenteret forskning på dette område, men næsten alle lande har haft nogle lignende episoder. På grund af de meget få undersøgelser er den nuværende viden baseret på gætterier”.

I den konkrete sag tog den 5-årige dreng sin kusine og holdt hende fast mellem sine knæ samtidig med, at han rejste sig op og slap spædbarnet så hun dunkede hovedet mod gulvet. Forældrene var i et tilstødende lokale da de hørte den yngste barn græde. Senere opdagede de, at barnet ikke længere bevægede sig.

Barnet blev i første omgang bragt til et lokalt hospital med meget høj feber og lammelser i arme og ben. Efterfølgende blev barnet overført til et større hospital, hvor det ved hjælp af MRI scanning blev konstateret ,at barnet havde pådraget sig en alvorlig skade på rygsøjle, brud på halsen og flere brækkede ribben. Efter ca. 5 ugers behandling på intensivafdelingen fik barnet det bedre, men det er for tidligt at sige noget om eventuelle langvarige skader.

Norman Sliver anbefaler forældre til at være meget mere opmærksomme, når deres børn ser TV og børn bør under ingen omstændigheder se voldelige fjernsynsprogrammer, indtil de kan skelen mellem fiktion og virkelighed.

Sliver understreger, at det er meget vigtigt, at forældre ser TV sammen med deres børn og forklarer deres børn, hvad meningen med programmet er samt hvilken relationer programmerne har til den virkelige verden.

Kilde: Canadian Pediatric Society juni 2002