Nyheder

Tyske soldater udsættes for stråling.

Mere end 700 tyske soldater påstår, at de udvikler kræft på grund af udstråling fra de radarsystemer, som de arbejder med i det tyske forsvar.

Tyske advokater der repræsentere 700 tyske soldater er parat til at anlægge sag mod både den tyske regering og de amerikanske virksomheder, som har udviklet radarsystemerne.

Den tyske advokat Reiner Geulen i Berlin udtaler til Reuters, at han mistænker den tyske regering for i årevis, at have hemmeligholdt sammenhængen mellem kræftsyge tyske soldater og den røntgenstråling som soldaterne blev udsat for i forbindelse med deres arbejde.

Soldaterne har installeret, repareret og vedligeholdt de omtalte radarsystemer fra slutningen af 1950´erne og frem til omkring 1980.

Advokaten forbereder et kollektivt søgsmål mod det tyske forsvarsministerium i midten af februar i år. Erstatningskravene er vurderet til at ligge mellem 75.000 og 500.000 Euro for hver enkelte soldat.

Reiner Geulen siger ”Jeg er overbevist om, at dette ikke kun er et rent tysk problem - der er tale om lignende forhold i næsten alle NATO-lande”. Reiner Geulen repræsenterer allerede 20 tidligere græske soldater og 30 tidligere engelske soldater. Disse soldater har alle arbejdet med de samme radarsystemer og lider i dag af forskellige former for kræftsygdomme.

Reinter Geulen´s udtalelser kom efter at en af hans klienter, tidligere radarspecialist Peer Rasch mandag morgen medvirkede i et tysk nyhedsprogram. Peter Rasch udtrykte sin harme overfor den tidligere Vesttyske militære ledelse og det tyske forsvarsministerium. Ud af 1.436 sager har militæret indtil videre kun anerkendt 5 strålingssager på grund af arbejdet med de tidligere radarsystemer. Peter Rasch lider af en særlig form for lungekræft

Peter Rasch anklager den udpegede leder af undersøgelserne Ulrich Birkenheier for at fordreje fakta.

I december 2001 oplyste det tyske forsvarsministerium overfor Reuters, at man var færd med at undersøge disse anklager. En uofficiel kilde i det tyske forsvarsministerium oplyste, at alle NATO partnere er orienteret om den tyske undersøgelse. Ifølge den samme kilde har alle NATO-lande besvaret henvendelsen og fastslået at man ikke har et lignende problem i andre NATO-lande.

Reinter Geulen tror ikke på denne konklusion og siger ”Disse radarsystemer var i brug i alle europæiske NATO-lande og i USA”.

Der har hidtil ikke været lignende sager i Danmark

Kilde: Reuters Health