Nyheder

Uddannelse reducerer medicinforbrug til børn.

Uddannelse af nye forældre kan nedsætte overforbruget af antibiotika til børn, viser en ny undersøgelse.

Bakterier bliver ofte modstandsdygtige overfor regelmæssig eller forkert brug af antibiotika, hvilket kan medfører, at børn på længere sigt bliver immune overfor den livsvigtige medicin. Denne form for immunitet betragtes i dag som en stadig større trussel mod den offentlige sundhed.

De seneste statistikker fra USA viser, at der årligt udskrives omkring 110 millioner recepter på antibiotika og børn har langt det største forbrug, skriver overlæge Jonathan Finkelstein fra Harvard Medical School i juli udgaven af børnelæge tidsskriftet Pediatrics.

De seneste års sundhedskampagner kombineret med lægernes efteruddannelse har fået de praktiserende læger til at være mere tilbageholdende med brugen af antibiotika. Lægerne i USA har samtidig rådgivet forældre om det stigende problem. Undersøgelsen konkluderer, at en mere målrettet uddannelse af forældrene kan reducerer forbruget af antibiotika hos børn yderligere.

I undersøgelsen indgik næsten 28.000 børn. Forskerne konstaterede, at brugen af antibiotika til børn i alderen fra 3 mdr. til 3 år, faldt med næsten 19 %, når forældrene havde deltaget i informationsmøder, der informerede om brugen af antibiotika. Forældrene fik ligeledes små skriftlige vejledninger, der opsummerede de væsentligste pointer.

Blandt børn i alderen fra 3 år og op til 6 år medførte uddannelsen af forældrene et fald i brugen af antibiotika på 15 %.

Undersøgelsen viste, at det største forbrug af antibiotika blev anvendt mod mellemørebetændelse, efterfulgt af halsbetændelse, bihulebetændelse samt andre ikke-luftvejs infektioner. Undersøgelsen viste også, at 18 % af al antibiotika udskrevet til børn, blev anvendt mod virusforårsagede sygdomme som f.eks. forkølelse. Antibiotika virker mod bakterier, men er virkningsløst overfor virus.

Forskerne konkluderer, at en væsentlig faktor i forsøget på at reducerer forbruget af antibiotika, er uddannelse af nye forældre. Når forældre kender til virusforårsagede sygdommes naturlige plads i børns sygdomsforløb, mindskes presset på de praktiserende læger, der således ikke skriver unødvendige recepter på antibiotika.

Kilde: Pediatrics 2001; 108:1-7