Nyheder

Anoreksi kan være arveligt

Genetiske eller arvelige faktorer spiller også med ved udviklingen af en spiseforstyrrelse – men det er uklart, hvor stor denne arvelige betydning er.

Afdelingslæge Lisbeth Sandal Kortegaard, Det Børnepsykiatriske Hus, Odense Universitetshospital, forsvarer tirsdag d. 27. februar sit ph.d.-studie om arvelighed af spiseforstyrrelser belyst ud fra en undersøgelse af tvillinger og risikoen for udvikling af en spiseforstyrrelse. Det offentlige forsvar af afhandlingen sker på Syddansk Universitet.

I gennem de senere år har der været en stigende opmærksomhed på, om spiseforstyrrelser kan være arvelige, og gennem de seneste 20 år har der været publiceret et tiltagende antal familie- og tvillingestudier. Parallelt hertil har der været en øget opmærksomhed på mulige biologiske årsager til sygdomme indenfor både børne- og ungdomspsykiatrien samt voksenpsykiatrien.

De eksisterende undersøgelser giver grundlag for at konkludere, at der er en genetisk faktor ved udviklingen af både anoreksi og bulimi og at der er en genetisk tendens til lav vægt. Nogle undersøgelser har angivet den genetiske faktor til hele 70%, men det tilbagevises i Lisbeth Kortegaards undersøgelse. Hun peger også på, at selvom der er en biologisk faktor i udviklingen af en spiseforstyrrelse, så må man ikke overse de betragtelige miljømæssige risikofaktorer – faktorer det er vigtigt i fremtiden at få mere viden om.

Vil du vide mere om anoreksi og bulimi – så kan du læse mere om det hos Webdoktor. Se under børn og unges psykiske sygdomme.