Nyheder

Flere allergier i Grønland

Fordobling af allgergikere på 10 år

Mange teorier har forsøgt at argumentere for, at den moderne civilisation og den kraftige forurening, der følger i kølvandet på moderniseringen, er den direkte årsag til, at stadig flere mennesker udvikler allegier.

En ny undersøgelse fra Grøndland viser, at antallet af allergier er næsten fordoblet i perioden fra 1987 til 1998 – en tidsperiode i den vestlige udvikling, der har været præget af substantiel modernisering.

Chefforsker fra Statens Seruminstitut i København dr.med. Tyra Grove Krause siger: ”Vi blev meget overrasket over den kraftige udvikling på en relative kort 10-årig periode”.

Forsekerne fra Seruminstituttet har indsamlet 859 blodprøver fra grønlændere i alderen fra 15 – 80 år, som har deltaget i et HIV-screenings program i perioden fra 1987-98. Lægerne undersøgte deltagerne for forskellige allergier, som ophobes i blodet som antigener. De mest udbredte var græs-, hunde-, katte- og støvallergier.

I 1987 havde ca. 10% af den voksne befolkning i Grønland allgier sammenlignet med næsten 19% i 1998. Stigningen i antallet af allegier rammer alle aldersgrupper, men stigningen var størst hos personer i alderen mellem 15 og 19 år.

Tyra Kruse forsætter med at sige: ”Vi blev også overrasket over, at stigningen var så markant indenfor alle aldersgrupper. Hidtil har det været antaget, at allegier typisk udvikler sig i den tidlige ungdom”. Resultatet af undrsøgelsen er netop bliver offentliggjort i august nummeret af tidsskriftet The Lancet.

Forskerne mener, at den kraftige udvikling i Grøndland skyldes overgangen fra at være et fisker- og fangersamfund til et modernet urbaniseret samfund, hvor stadig flere arbejder indenfor handel, administration og service ligesom de fleste grønlændere spiser stadig mere vestlig kost og lever i stadig større huse.

I USA er anallet af mennesker de lider af allergiske sygdomme som fx højfeber, astma m.fl. oppe på mere end 50 mio. mennesker.

Kilde: The Lancet 2002, 691-692