Nyheder

Falske forkølelsessymptomer

Alt for mange forældre går til lægen

Misforstået omsorg i forbindelse med årsager og behandling af en simple forkølelse medfører millioner af unødvendige lægekonsultationer hvert år, viser en ny stor undersøgelse udført i USA.

De fleste forkølelser er forårsaget af en virus og langt de fleste patienter (også børn) får det bedre og bliver helbredt uden nogen form for medicinsk behandling. På trods af disse fakta viser undersøgelsen, at næsten 66 % af alle forældre tror, at bakterier kan medfører forkølelse og næsten halvdelen af de adspurgte mener, at antibiotika kan behandle forkølelse (antibiotika bekæmper kun bakterieinfektioner).

Undersøgelsen viser også, at ca. 25 % af alle forældre til småbørn, bringer deres børn på skadestuen i forbindelse med en forkølelse, mens 60 % benytter egen læge.

Meget tyder på, at bedre oplysningskampagner kombineret med en mere restriktiv primær sundhedssektor vil kunne reducerer omkostningerne i den amerikanske sundhedssektor betydeligt og samtidig mindske den overdrevne brug af antibiotika.

Hvis ungerne har snotnæse og hoster lidt, er der ikke meget lægen kan stille op. Hvis der til gengæld er symptomer på høj feber, ørepine eller åndedrætsbesvær er det en god idé at opsøge lægen. Primært for at sikre sig, at der ikke er noget alvorligt undervejs og evt. få lindrende medicin.

Alt for mange forældre i både USA og Europa går til lægen, når deres børn har fået en simpel forkølelse. Alene i USA benytter 1.6 mio. mennesker skadestuerne, mens 25 mio. mennesker går til egen læge pga. en harmløs forkølelse.

Kilde: Pediatrics februar 2003