Nyheder

Død foran TV under EM i fodbold

En intens og spændende fodboldkamp eller OL-finale med håndboldpigerne kan få hjertet op i frekvens hos mange tv-seere og temperamentet er blevet påvirket af mange kloge og velmenende råb fra lænestolen eller af diverse mindre pæne gloser mod dommeren eller modstanderne. Men de store oplevelser kan ende tragisk, det viser en hollandsk undersøgelse offentliggjort i det ansete engelske lægevidenskabelige tidsskrift British Medical Journal.

En gruppe læger fra det medicinske center ved universitetet i Utrecht har sammenlignet antallet af døde d. 22 juni 1996 (den dag hvor det hollandske fodboldhold blev slået ud af EM i fodbold) med antallet af døde fem dage før kampen og fem dage efter kampen, samt med antallet af døde på de samme dage i 1995 og 1997. Resultatet af denne sammenligning var, at stigningen i mænd der døde af et hjertetilfælde var øget med 50%, den dag hvor det hollandske hold mødte sin skæbne i turneringen. I faktiske antal var der tale om 14 døde.

Forskningsgruppen peger på det øgede mentale og følelsesmæssige stress, en høj indtagelse af alkohol, og for stor indtagelse af mad samt for mange cigaretter under kampen, som faktorer der bidrager til en forøget risiko for udvikling af et hjertetilfælde. Der var ikke en øget dødelighed blandt kvinder, hvilket undersøgelse ikke giver nogen forklaring på.

Vær opmærksom på hjerteproblemer

Undersøgelsen understreger, at det er vigtigt at være opmærksom på udvikling af mindre tegn på et belastet hjerte under sportsbegivenheder, som fx trykken i brystet, stikkende smerter i brystet og åndenød, smerter der stråler ud i armene eller en følelse af ubehag, rysten og sveden. Det er symptomer, som man ikke bør sidde overhørig hverken under en sportsbegivenhed eller i andre sammenhænge. Har du en kendt hjertesygdom, er det vigtig at være ekstra opmærksom under begivenheder, hvor dit blodtryk og hertefrekvens kan stige.

Kilde:”Cardiovasculær mortaliry in Dutch men during 1996 European football championship: longitudinal population study. Witte et. Al. British Medical Journal,no.7276, v. 321, 23decmber 2000.