Nyheder

Færre paracetamol i pakningerne

I England er antallet af selvmordsforsøg og levertransplantationer faldet, efter at det er blevet sværere at købe mange paracetamol.

Pinex, Pamol, Panodil, Paracetamol…alle sammen tabletter, som kan være gode mod hovedpine, men som kan ødelægge leveren og nyrerne, hvis de tages i selvmordsøjemed. I Danmark kan enhver gå ind på et apotek og købe dåser med 100, 200 og 300 tabletter uden recept fra lægen. Snart vil vi også kunne købe dem på tankstationer og i kiosker.

I England er en overdosis paracetamol årsag til hvert andet tilfælde af leversvigt, og salget af tabletterne har været stigende i takt med misbruget. Nu viser en ny undersøgelse, at antallet af både selvmordsforsøg og levertransplantationer falder, når der bliver sat en øvre grænse på, hvor mange tabletter der må købes i håndkøb. Det skriver det lægevidenskabelige tidsskrift British Medical Journal.

I september 1998 trådte en ny lov i kraft, hvorefter der højest måtte være 32 paracetamol i hver pakning, der blev langet over disken på apotekerne. Samtidig måtte hver enkelt kunde kun købe en pakning pr. gang, selv om man i særlige tilfælde kunne købe 100 tabletter.

Andre forretninger med håndkøbssalg måtte højest udlevere 16 tabletter pr. gang.

Begrundelsen for at sælge færre paracetamol ad gangen er, at selvmordforsøg ofte er en impulsiv handling. Hvis man gør det sværere at få fat i tabletterne, vil nogen måske lade være med at forsøge.

I undersøgelsen har man studeret antallet af forgiftningstilfælde, ventelister til levertransplantation og levertransplantationer to år før og et år efter den ny lov. Det viser sig, at antallet af dødsfald efter leverforgiftning er faldet med 40 i året efter, og tilgangen til ventelisterne er faldet fra 310 i hvert af de to år før til 193 i året efter. Samtidig er antallet af levertransplantationer halveret fra 25 om året til 12.

Det kan forekomme selvmodsigende, at det samlede antal af solgte paracetamol ikke er faldet efter lovændringen, men dette er ikke desto mindre også resultatet af undersøgelsen, som møder nogen kritik på BMJs hjemmeside fra andre læger. En læge kritiserer undersøgelsen for at strække sig over for kort tid til, at resultaterne kan være andet end tilfældige udsvingninger over en periode.

Kilde: BMJ 2001; 322:1203 (19 May) www.bmj.com/cgi/content/full/322/7296/1203