Nyheder

Forhøjet blodtryk hos sorte.

Diabetes og fedme er riskofaktorer

Afroamerikanere er den etniske befolkningsgruppe, der lider mest af forhøjet blodtryk, men der er store variationer mellem de enkelte etniske grupper, viser en ny amerikanske undersøgelse.

Den nye undersøgelse opdeler sorte amerikanere i 12 forskellige grupper alt efter graden af forhøjet blodtryk. I den seneste undersøgelse deltog 3.400 patienter. I de to mest udsatte grupper, var gennemsnitsalderen over 45 år, personerne var typisk overvægtige, fysisk inaktive og led ofte af diabetes.

Kombinationen af forhøjet blodtryk og diabetes er kritiske faktorer, der kan medfører alvorlige hjertekarsygdomme, hjertetilfælde og nyresygdomme.

Undersøgelsen fastslår, at yngre mænd, som regelmæssigt konsulterer en læge og tager den anviste medicin generelt fik et lavere blodtryk.

En af de mest iøjnefaldende faktorer der medvirker til forhøjet blodtryk er overvægt og fedme.

Størsteparten af denne gruppe har ingen uddannelse ud over folkeskoleniveau, ligesom adgangen til information om sundhed og medicinsk behandling generelt er dårlig hos disse grupper.

Det er meget vigtigt, at det præventive arbejde intensiveres – ellers vil disse alvorlige problemer blot eskalerer i de kommende år.

Kilde: Preventive Medicin 2002,35:303-312