Nyheder

Designer medicin mod Hiv-virus

Hiv-virus er kendt og frygtet for dets evne til at mutere eller ændre sin struktur, hvorved immunsystemets muligheder for at bekæmpe det forringes. Ligeså forringer det muligheden for, at et lægemiddel kan få bugt med virus, hvis virus hurtigt ændrer de strukturer, som lægemidlet skal virke i mod.

I praksis er det meget vanskeligt at udvikle et middel mod virus. Der findes kun ganske få stoffer, der virker mod virus, hvor fx acyclovir mod herpes virus er et enkeltstående eksempel.

Måske kommer der nye hiv-midler i fremtiden fra bioteknologien, og hvis eller når det lykkes at udvikle et effektivt middel, så vil dets egenskaber sandsynligvis kunne bruges i bekæmpelsen af andre vira.

Amerikanske forskere er på vej mod et såkaldt designer medicin mod hiv-virus, hvor de har konstrueret et stof, der virker specifikt mod dele af hiv-virus. Når hiv-virus angriber en human celle, så spidder den cellen med et harpunlignende struktur. Denne struktur har en snoet form, der kan minde om tre hårnåle, der er snoet sammen. Den kommer frem umiddelbart før, virus angriber cellen. Det udviklede medicin er i stand til at angribe dele af ”harpunen” og det medfører, at hiv-virus’ muligheder for at trænge ind i cellen forringes. P.t. foregår der flere forsøg og undersøgelser af medikamenter, der alle rammer dele af denne harpunstruktur. Perspektivet i disse undersøgelser er ikke kun at blive i stand til at bekæmpe hiv-virus men også at bruge teknikken og de kommende lægemidler ved behandlingen af andre vira, der også benytter sig af denne harpunstruktur til at smelte sammen med den celle, de angriber. Det drejer sig om vira som fx RS virus (respiratorisk syncytial virus) og Ebola virus.

Forskerne håber også, at disse nye angrebsmåder også baner vejen for en egentlig vaccine mod hiv. Noget tyder på, at antistoffer rettet mod lægemidlets molekyle også rammer en kritisk del af hiv-virus - en del, der normalt er skjult for immunsystemet, indtil lige før

Virus angriber en celle, hvor de skjulte dele af virus’ kappe kommer frem. Hidtil har lægemidler der han angrebet strukturer i virus’ kappe eller ydre del haft begrænset succes, som følge af den udtalte evne for at mutere, som virus har.