Nyheder

HIV resistent overfor ny medicin.

HIV-virus udvikler resistens...

Forskerne er i fuld gang med at forsøge at udviklet en ny medicin kaldet T-20, som de håber en dag vil kunne benyttes i kampen mod HIV, når HIV udviser resistent overfor andre medikamenter. Nu viser det sig, at selv samme T-20 muligvis selv er medvirkende årsag til, at HIV udvikler resistens.

De resistente stammer af HIV har udviklet sig hos patienter, der som en del af forskningen alene indtog T-20 og altså ikke i en kombination med andre medikamenter.

Schweiziske læger fra medicinalvirksomheden Roche Holding AG udvikler T-20 i samarbejde med et US firma i North Carolina Trimeris Inc. De to virksomheder har hidtil gjort store fremskridt indenfor forskning og udvikling af effektive medicinske behandlinger imod HIV.

De hidtidige forsøg med T-20 har vist en bemærkelsesværdig effekt overfor HIV ifølge lederen af forskningen professor dr.med. Dani Bolognesi.

Dani Bolognesi understeger, at tegn på HIV-resistens overfor T-20 kun har vist sig i de tidligste forsøg, hvor man behandlede patienterne med mindre doser af det aktive medikament. Udviklingen af T-20 fortsætter og i de nye forsøg, hvor patienterne behandles med højere dosis, har der indtil nu ikke været nogle tegn på resistent, siger lægerne.

T-20 er det første af en større gruppe af AIDS medikamenter, der på engelsk kaldes ”Fusion Inhibitors”. Modsat de øvrige medikamenter, der trænger ind i cellerne og forsøger at bekæmpe HIV, virker T-20 ved at forhindre HIV-virus i at trænge ind i cellerne.

Forsøgspersonerne modtager dagligt hhv. 3 milligram , 10 milligram, 30 milligram eller 100 milligram T-20 to gange dagligt i 14 dage.

De to laveste doseringer har ikke vist noget nævneværdigt fald i antal af HIV-virus hos disse patienter, mens alle de personer der har modtaget den højeste dosis, har haft et markant fald i antallet af HIV-virus i deres blodceller.

Problemerne omkring HIV-resistent virus opstod hos de patienter, der dagligt modtog en dosis på 30 milligram T-20. Disse patienter oplevede indledningsvis et mindre fald i antallet af HIV-virus, men ved slutningen af forsøgene, opdagede forskerne, at det var opstået HIV-mutationer (forandringer) hos 2 ud af 4 patienter, der modtog 30 milligram T-20.

Disse seneste resultater har stor betydning for den fortsatte forskning.

Kilde: Antimicrobial Agents & Chemoterapy 2002;46:1896-1905