Nyheder

Meningitis hos børn medfører skader.

Børn som overlever en alvorlig meningitis infektion i deres første leveår har en øget risiko for efterfølgende at få høre- og synsforstyrrelser og andre former for helbredsmæssige eller udviklings problemer under deres opvækst, viser nye undersøgelser.

Dr.med. Helen Bedford fra instituttet for børns sundhed i London udtaler ”Selvom meningitis ikke er en almindelig børnesygdom, har den nogle meget alvorlige helbredsmæssige konsekvenser for de børn, der rammes af sygdommen. Disse konsekvenser kan vise sig at have alvorlig indvirkning på børns tidlige opvækst og indlæring”.

Helen Bedford fortsætter ”Forældre og lærer er nødsaget til at rette ekstra opmærksomhed og støtte til disse børn, der meget ofte kan have behov for ekstra undervisnings muligheder”

Meningitis er en infektionssygdom, der rammer hjernen og rygsøjlen. For at undersøge konsekvenserne af sygdommen har Helen Bedford og hendes kollegaer undersøgt 1.584 engelske og walisiske børn i 5-års alderen, som har været ramt af meningitis i deres første leveår. Af hensyn til videnskabelig dokumentation omfattede undersøgelsen ligeledes 1.391 børn med samme alder og køn, som ikke har haft meningitis.

Resultaterne af denne undersøgelse viste, at børn som har haft meningitis i deres først leveår har ca. 10 gange flere alvorlige eller moderate forstyrrelser sammenlignet med børn, der ikke har haft sygdommen oplyser forskerne i det seneste nummer af tidsskriftet British Medical Journal.

Som eksempel kan nævnes, at ca. 25% af de børn der har haft meningitis, lider efterfølgende af alvorlige høreproblemer. Disse børn havde ligeledes markant flere synsproblemer, problemer med opførelsen og taleproblemer sammenlignet med kontrolgruppen.

Forskerne fandt, at gruppen med meningitis havde næsten 7 gange større risiko for efterfølgende at få indlæringsproblemer og næsten 9 gange større sandsynlighed for andre motoriske problemer sammenlignet med børn, der ikke har haft meningitis.

Undersøgelsen viste også at de følge problemer var størst blandt de børn, der havde haft meningitis i de første måneder af deres liv sammenlignet med de børn, der først fik sygdommen på et senere tidspunkt. 2 % af de børn der overlever sygdomme første gang dør før det 5 leveår.

Forskerne peger på vigtigheden af forebyggelse, som den vigtigste måde at reducerer antallet af dødsfald og bivirkninger på grund af meningitis og fremhæver, at i England har Hib vaccinen og meningococcal C vaccinen reduceret antallet af bakteriel meningitis drastisk.

Helen Bedford afslutter med at sige ”Blandt de børn som ikke har modtaget nogen form for præventiv behandling, bør der løbende følges op med undersøgelser, der specielt fokusere på høre-, syns-, og indlæringsproblemer”.

Kilde: British Medical Journal 2001;323:533-536