Nyheder

Nikotin udvikler nye blodkar.

I forsøget på at udvikle en ny teori der kan forklare sammenhænge mellem rygning og rygerrelaterede sygdomme, herunder problemer med lang tids behandling med nikotinerstatning, har forskere i Californien opdaget, at nikotin stimulerer dannelsen af nye blodkar.

Forskere på Stanford University, der forsøger at udvikle nye teorier, som kan forklare rygerrelaterede sygdomme, har opdaget at stoffet nikotin stimulerer dannelsen af nye blodkar. Denne proces, der kaldes angiogenesis, mistænkes for at være involveret i spredningen af kræftceller.

Ved hjælp af eksperimenter med menneskeceller og mus har forskerne på Stanford University konstateret, at nikotin stimulerer dannelsen af nye blodkarformationer. Denne proces stimulerer sandsynligvis udviklingen af kræftsvulster.

Dette er ifølge forskningsleder på Stanford University, Dr. John P. Cooke, det første bevis for at nikotin fremmer dannelsen af nye blodkar. ”Det er nødvendigt med mere forskning for at forstå, hvilken betydning dette har for rygerrelaterede sygdomme” siger John Cooke.

”Denne nye viden er vigtig i forbindelse med tobaksafvænning. Nikotinerstatning bør derfor kun være en kortsigtet terapi og ikke medføre en langsigtet nikotinafhængighed” tilføjer John Cooke .

Den værste bivirkning i forbindelse med rygning er påvirkningen af vores blodkar. Det faktum, at nikotin fremmer udviklingen af nye blodkar, virker umiddelbart som en positiv effekt – f.eks. i forbindelse med åreforkalkning og hjertesygdomme. Forskerne forventede umiddelbart, at nikotin ville ødelægge snarere end udvikle nye blodkar.

Eksperimenterne med menneskeceller og mus demonstrerede denne effekt. Forskningen indenfor kræftområdet har indtil videre peget på blodkarrene, som den formodede smittevej. Når nye blodkar dukker op, vil der derfor være flere muligheder for, at kræftsvulster, kan sprede sig rundt i kroppen.

”Det er stadig uklart præcist hvad nikotinen gør efter, at den er blevet leveret via en cigaret” siger John Cooke. Det er muligt, at den inhalerede nikotin medvirker til at sprede kræft. Sammenhængen mellem nye blodkar og spredningen af kræftceller er, indtil videre kun en hypotese.

Tobaksafvænning og nye blodkar

Der er god grund til en mere akut bekymring for den store gruppe af personer, der i dag har erstattet cigaretterne med forskellige former for tobaksafvænning. Disse mennesker har risiko for at udvikle nikotinafhængighed, hvilket kan have en sundhedsskadelig konsekvens.

”Det betyder ikke, at tobaksafvænning bør undgås eller helt stoppes, men denne form for terapi bør kun benyttes som en kortsigtet form for terapi” siger John Cooke.

Dr. Rakesh K. Jain, der er forsker på Harward Medical School i Boston, bekræfter at denne nye viden er vigtig i forhold til tobaksafvænning og nikotinterapi.

Rakesh Jain siger endvidere ”Vi ønsker ikke at forårsage yderligere bekymring hos mennesker, der benytter nikotinterapi. For det første har undersøgelser vist, at nikotinerstatning ikke forøger risikoen for hjertetilfælde”.

Rakesh Rain tilføjer ”Disse meget tidlige resultater bør i stedet udnyttes til at finde de personer, der gennem lang tid har indtaget nikotinpræparater”.

Dr. Rakesh Jain har bl.a. skrevet en artikel, der udtrykker skepsis overfor teorien om, at rygning fremmer udviklingen af nye blodkar. I denne artikel understreges det, at tobaksrygning indeholder tusindvis af kemikalier, hvoraf nogle har en klar negativ effekt på blodkarrene. Ifølge Rakesh Jain er det umuligt at pege på netop nikotin som det stof der fremmer nye blodkar – mængden af forskellige stoffer i tobakken svækker denne teori.

”Disse nye resultater kan vise sig, at være nøglen til behandlingen af kronisk syge ” siger John Cooke.

Dannelsen af nye blodkar (angiogenesis) er ønskelig i forbindelse med f.eks. hjertesygdomme og åreforkalkning. Forskere har forsøgt at spore, om medicin kan fremme dannelsen af nye blodkar, der kan overtage funktioner for de beskadigede blodkar. Det næste skridt vil være at undersøge, om nikotin er en del af denne form for behandling?

En af opgaverne er at undersøge, hvordan man kan gennemføre en sådanne behandling lokalt og dermed sikre, at der kun udvikles nye blodkar i de områder, hvor det er påkrævet.

Der forskes allerede indenfor nikotin, som et muligt medikament til fremtidig behandling af bl.a. Alzheimers og Parkinsons, fordi hjerneceller indeholder nikotinreceptorer. Forskning peger på, at nikotinpræparater kan medvirke til at forbedre disse tilstande.

Kilde: Nature Medicin 2001; 7:833-839, 775-777