Nyheder

Olivenolie ikke så sundt som antaget.

Nye undersøgelser tyder på, at olivenolie ikke er så sundt som først antaget.

EU har finansieret en storstilet kampagne for olivenolie, hvor olivenolie fremstilles som det optimale fedtstof i diætetisk forebyggelse af hjertesygdomme. Der henvises i den forbindelse specielt til olivenolies effekt på blodlipiderne.

Læger har nu foretaget en systematisk gennemgang af samtlige kostforsøg på mennesker, hvor olivenolies effekt på blodlipider er blevet sammenlignet med effekten af andre vegetabilske olier.

Resultater: Der foreligger i alt 15 forsøg, hvor olivenolie er blevet sammenlignet med enten solsikke-, modificeret solsikke-, majs-, raps-, vindruekerne- eller jordnøddeolie. Sammenlignet med et gennemsnit af samtlige alternative olier fandt man, at olivenolie var forbundet med markant højere koncentration af lav densitet protein-kolesterol (+6,5%), høj densitet protein-kolesterol (+5%) og triglycerid (+7%).

På baggrund af disse forskelle og tidligere offentliggjorte risikokoefficienter nåede forskerne frem til, at risikoen for hjertesygdomme er forhøjet med 7%, når olivenolie bliver anvendt som det primære fedtstof i kosten frem for et gennemsnit af de alternative olier.

Resultaterne viser, at olivenolie ikke kan betragtes som mere hjertevenlig end andre umættede vegetabilske olier vurderet ud fra oliernes effekt på blodlipiderne.

Kilde: Ugeskrift for Læger, uge 35 2001