Nyheder

En selvlysende amerikansk vandmand.

En selvlysende amerikansk vandmand, er hovedingrediensen i den opskrift til succes.

En selvlysende amerikansk vandmand, er hovedingrediensen i den opskrift til succes, som den bioteknologiske virksomhed BioImage bygger sin virksomhed på. Ole Thastrup, grundlægger og videnskabelig direktør for BioImage fortæller hellere end gerne historien om, hvordan den selvlysende gople blev et gennembrud for hans forskning.

Vandmanden, der i mere end tyve år har været til irritation for den amerikanske flåde, er i dag eksistensgrundlaget for den lille virksomhed, hvor man forsker i cellernes biologi og udvikler det, der skal blive fremtidens nye effektive lægemidler.

”Vandmanden, der kun findes omkring San Juan Islands ved Amerikas nordvestlige kyst, indeholder et selvlysende protein, som vi har været i stand til at isolere og føre ind i levende celler,” fortæller Ole Thastrup stående ved tavlen i sit lille kontor.

Han blev første gang opmærksom på den selvlysende vandmand, da han læste en artikel offentliggjort af en forskergruppe fra det amerikanske militær. I mere end tyve år har hæren måtte slås med vandmanden oppe ved San Juan Islands, hvor en stor del af den amerikanske stillehavsflåde ligger. Hver gang flåden står til søs trækker den en lang stribe af grønt lys efter sig fra de selvlysende vandmænd – lys, der kan samles op af satellitter ude i rummet.

”Det viser sig, at når man skærer i vandmanden, udsender den et grønt fluorescerende lys for at afskrække sine fjender,” forklarer Ole Thastrup. Det er ”Et af naturens små mirakler,” som Ole Thastrup vælger at kalde det. Da han læste om fænomenet, tog han sammen med nogle kolleger og en amerikansk marinebiolog til San Juan Islands bevæbnet med køletaske og fiskegrej for at hente et par eksemplarer af vandmanden med hjem. På det tidspunkt sad han som forsker ude på Novo Nordisk. Her gik man i gang med at klone genet, der danner det fluorescerende protein, så det kunne bruges i forskningen. Samtidig sørgede man for at tage patent på genet, så man kunne have opdagelsen for sig selv.

Journalist Louise Jensen

Kilde: Sundheds- og lægemagasinet Liv&Krop