Nyheder

Ultralyd mod brækkede knogler.

Nye undersøgelser tyder på, at ultralyd helbreder knogleskader

Nye undersøgelser fra Canada tyder på, at friske knoglebrud kan helbredes ved hjælp af ultralyd.

Professor Jason W. Busse fra Oncidium Health Group i Burlington i Canada siger til Reuters ”Disse nye resultater vil utvivlsomt ændre vores behandling af brækkede knogler”.

Jason Busse er leder af den forskergruppe, som har gennemført de nye undersøgelser, der netop er blevet offentliggjort i det canadiske lægetidsskrift Canadian Medical Association Journal.

Jason siger: ”En af fordelene ved ultralydsbehandling er, at patienterne selv kan udfører behandlingen derhjemme med vores ultralydsscannere”.

Den traditionelle opfattelser har hidtil været, at ultralyd ikke burde benyttes til at behandle brækkede knogler. Den gængse opfattelser har været, at ultralyd ligefrem kunne forværrer en knogleskade og forringe den almindelige helingsproces.

Jason Busse understreger ”vores seneste undersøgelser tyder på det stik mods resultat”.

Tidligere undersøgelser peger på, at for store mængder af ultralyd kan være skadelige, mens lavere dosis kan virke gavnligt. Det er stadig ukendt, hvorfor ultralyd hjælper på heling af knogler.

De seneste undersøgelser sammenligner patienter, der modtaget små doser ultralyd med patienter, som ikke har modtaget nogen form for behandling ud over den naturlige helingsproces. Undersøgelserne viste, at restitutionsperioden i gennemsnit var 64 dage kortere hos de patienter, der modtog ultralyd, sammenlignet med de patienter som ingen behandling fik.

Forskerne mener, det er nødvendigt med flere undersøgelser, for at finde årsagen til at ultralyd virker?

Kilde: Canadian Medical Association Journal 2002; 166:437-441