Nyheder

Motion mod aldersdiabetes.

Aldersdiabetes rammer flere og flere mennesker — også yngre.

Aldersdiabetes rammer flere og flere mennesker — også yngre. Om ti år ventes antallet af tilfælde fordoblet til 300.000. Men sygdommen kan både forebygges og holde i skak med diæt og motion, siger afdelingslæge dr.med. Allan Vaag, Steno Diabetes Center

„Gammelmandssukkersyge“, eller type 2-diabetes, rammer også yngre mennesker. Og i de seneste år har sygdommen ramt flere og flere.

„Væsentlige årsager til denne stigning er overvægt og en inaktiv livsstil“, siger afdelingslæge dr.med. Allan Vaag, Steno Diabetes Center i København.

150.000 danskere har i dag type 2-diabetes, og pessimister forudser, at det tal vil blive fordoblet de næste ti år. Derfor er diabeteslæger i højere grad begyndt at inddrage motion og diæt i behandlingen. Motion og sund kost kan både forebygge type 2-diabetes i risikogruppen, og bremse sygdommen hos dem, der allerede har fået den.

„Jo tidligere, man sætter ind med motion og diæt, desto bedre resultater får man“, siger Allan Vaag.

Får man type 2-diabetes, vokser risikoen for at dø i utide to-tre gange. Derfor er det vigtigt at komme i behandling. Og jo tidligere det sker, desto bedre vil man kunne leve med sin sygdom.

Op mod halvdelen af alle, der får konstateret type 2-diabetes, kan faktisk helt undvære medicin i flere år, blot de overholder deres forskrifter om kost og motion. Nye patienter på Steno Diabetes Center får alle tilbudt et to dages kursus af sygeplejerskerne på Steno Center.

„Nogle få kan endda klare sig alene med motion og diæt i 10, måske 20 år“, siger Allan Vaag. Han understreger, at diabetes ikke kan helbredes, og at patienten derfor ikke skal føle nogen skyld over selv at være ansvarlig; sygdommen går sin gang, men især i de tidlige stadier har man selv stor indflydelse på, hvor hurtigt sygdommen skal udvikle sig.

Har én af forældrene type 2-diabetes, har børn 40 pct. risiko for at få sygdommen. Har begge forældre den, vil børn med 8o pct. sikkerhed også risikere at udvikle den. Hvis man således ved, at man er arveligt disponeret, er det særlig vigtigt at forebygge sygdommen ved at lægge livsstilen om.

„Og så er motion og en sund kostplan jo også godt for meget andet end lige diabetes.

Det er efterhånden et alment behandlingsprincip at få patienten til at ændre sin livsstil. Forskellen er måske, at vi på Steno Diabetes Center følger lidt mere op på rådet om at gøre det. Det sværeste i behandlingen er at ændre folks adfærd. Vi siger det, synes vi selv, på en pædagogisk måde. Men det virker ikke altid“, siger Allan Vaag. Han håber inden længe, at også Steno Diabetes Center kan udvide sit kursus til en egentlig „diabetesskole“ i stil med, hvad der allerede er indrettet i bl.a. Odense og Århus, lige som der efterhånden findes „rygskoler“ på flere danske sygehuse.

„Det er udmærket at give folk gode råd. Men skal man ændre folks daglige vaner er det nødvendigt med en grundigere indoktrinering“, siger Allan Vaag.

Steno Diabetes Center, som både er et forsknings- og behandlingshospital, ejes og drives af insulinproducenten Novo Nordisk. Al behandling foregår i offentligt regi, og lægerne er offentligt lønnede.

Journalist Klaus Larsen