Nyheder

Bakterier i skeden kan give for tidlig fødsel

Forandringer i den naturlige bakterieflora er ikke harmløs.

Gravide kvinder skal være på vagt, hvis de får udflåd og lugtgener fra skeden. Tilstanden, der kaldes for bakteriel vaginose , opstår, fordi skedens normale bakterieflora ændrer sig. Det kan øge risikoen for at føde for tidligt og for at give betændelse i fosterhinden eller i livmoderen efter fødsel eller abort.

Ifølge Institut for Rationel Farmakoterapi er bakteriel vaginose tilsyneladende ikke så harmløs som tidligere antaget og tilstanden bør derfor behandles, også selvom den ikke giver symptomer.

Bakterier i skeden ses hos hver tredje kvinde, der henvender sig hos deres praktiserende læge og klager over udflåd, og hos hver tiende, der bliver undersøgt uden forudgående klager om udflåd.

Det er dog ikke kun hos gravide, at det er vigtigt at behandle bakteriel vaginose. Hos ikke-gravide kan bakterier i skeden øge risikoen for underlivsinfektion, især i forbindelse med operative indgreb. Også hvis kvinden skal have lagt en spiral, er det vigtigt at behandle en bakteriel vaginose for at undgå efterfølgende infektion.

Behandlingen mod bakterier i skeden, til såvel gravide som ikke-gravide, består af antibiotika. Det anbefales at starte behandlingen en uge før operative indgreb, hvis der er konstateret bakterier i skeden.

Selvom bakteriel vaginose ikke kan kaldes for en seksuelt overført lidelse, er der fundet en sammenhæng mellem øget seksuel aktivitet og/eller mange partnere og forekomsten af bakterier i skeden.

Kilde: Institut for Rationel Farmakoterapi, 2001/03.