Nyheder

Mandens gener påvirker graviditeten.

Graviditetsperioden bestemmes af manden...

Kvinder som går over tiden i forbindelse med graviditeten, kan meget vel skyldes mandens arvelige anlæg, viser en ny britisk undersøgelse.

Danske forskere har opdaget, at mandens gener spiller en større rolle end hidtil antaget i forbindelse med længden af den kvindelige graviditetsperiode.

Lederen af den danske undersøgelse dr.med. Anette Wind Olesen siger: ”Har kvinden gået over tiden i forbindelse med den første graviditet og bliver gravid igen med den samme mand, vil hun højst sandsynlig gå over tiden igen”.

Disse nye oplysninger vil sammen med andre faktorer formentlig kunne medvirke til en mere præcis forudsigelse af, hvornår kvinder forventes at skulle føde.

Ud over det ubehag som kvinder udsættes for i forbindelse med de 42 uger, som graviditeten normalt varer, medfører en forlænget graviditet ofte risiko for forskellige former for komplikationer for både mor og barn.

Hidtil har det være ukendt, hvorfor ca. 5% af alle graviditeter varer længere end de normale 42 uger? Undersøgelsen viste også, at ud af alle kvinder som har født mindst to gange, går ca. 20% af alle tredjegangsfødende over tiden.

I gennemsnit varierer graviditetsperioden for normale graviditeter med ca. 1 uge i forhold til de kvinder, der går over tiden.

Kilde: British Medical Journal 2003;326