Alternativ medicin kan være farlig.
WHO advarer mod brugen af alternativ behandling
Alternativ medicin kan udgøre en sundhedsmæssig risiko, advarer verdenssundhedsorganisationen WHO. Den stadig stigende popularitet for alternativ medicin produceret af kinesiske urter, akupunktur og forskellige former for spirituelle behandlinger bliver ofte misbrugt og kan i mange tilfælde være direkte farlige for patienterne oplyser WHO.
FN (Forenede Nationers) kontor for verdenssundhed opfordre til yderligere og bedre kliniske forsøg med de mange former for alternativ naturmedicin, som i de senere år nærmest har oversvømmet navnlig de fattigste udviklingslande, men som også vinder stadig mere frem i den vestlige del af verden.
WHO opfordrede således i sidste uge sine 191 medlemslande til at indfører lovgivning og godkendelsesprocedurer af alle former for naturmedicin svarende til reglerne for godkendelse af traditionel medicin.
I dag er det kun 25 lande i verden, der har en lovgivning, der sikre, at producenter og forhandlere har licens og myndighedernes godkendelse med hensyn til sikkerhed og garanti for virkning af de mange produkter.
Forkert brug af alternativ behandling har ført til stadig flere dødsfald i de rige vestlige lande og stadig flere patienter benytter disse behandlinger ifølge en undersøgelse fra WHO Traditional Medicine Strategy 2002 – 2005.
I Belgien er mindst 70 mennesker blevet behandlet med nyretransplantationer eller dialyse pga. brug af forskellige former for skadelige urter, der var tiltænkt som en form for diætbehandling.
I Frankrig har 3 ud af 4 patienter benyttet forskellige former for alternative medicin eller behandling mindst én gang i deres liv og i Tyskland tilbyder 75% af alle smerteklinikker brugen af alternativ behandling.
Mange fattige udviklingslande har ikke ordentlig adgang til selv de mest basale former for effektiv og godkendt medicinsk behandling og vælger derfor oftest de mange former for alternativ behandling. Det medfører, at netop disse lande er særligt udsatte for den risiko, som disse behandlinger udgør.
På verdensplan er det kun Kina, Nordkorea, Sydkorea og Vietnam som har fuldstændigt integreret traditionelle alternative behandlinger og medicin ind som en del af det samlede sundhedssystem.
Kilde: WHO United Nation Traditional Medicine Strategy 2002 - 2005