Nyheder

Selvmord er udbredt i Kina.

Selvmord er et internationalt sundhedsproblem.

Selvmord betragtes nu som et alvorligt sundhedsproblem i verdens største land Kina. Selvmord er den mest almindelige dødsårsag blandt unge voksne og tegner sig for en tredjedel af alle dødsfald blandt unge kvinder i landdistrikterne i Kina.

En stor offentlig kinesisk undersøgelse der dækker perioden fra 1995 – 1999 er netop blevet offentliggjort i samarbejde mellem kinesisk og amerikanske forskere. Undersøgelsen konkluderer, at der sker omkring 287.000 selvmord i Kina hvert år, hvilket svare til 23 selvmord for hver 100.000 indbyggere i landet.

Selvmord er den mest udbredte dødsårsag blandt yngre mennesker i alderen fra 15 til 34 år svarende til 19% af alle dødsfald i denne aldersgruppe. Undersøgelsen er netop blevet offentliggjort i det amerikanske tidsskrift The Lancet.

Den amerikanske professor Michael Phillips fra Harward Medical School i Boston i USA siger om undersøgelsen ”I den vestlige del af verden er selvmord langt mere udbredt blandt mænd end bland kvinder, modsat i Kina, hvor selvmordsraten hos kvinder er 25% højere end blandt kinesiske mænd”.

Denne store kønsforskel skyldes et meget store antal selvmord blandt yngre kvinder i de kinesiske landdistrikter. Ifølge den nye undersøgelse er selvmordsraten tre gange højere i landdistrikterne sammenlignet med byområderne i Kina. Den største afvigelse mellem vesten og Kina finder man blandt ældre kvinder i Kina i de mindst udviklede landområder. Selvmordsraten blandt ældre kvinder i Kina, er den højeste i verden ifølge forskerne bag undersøgelsen.

Årsagen til forskelle mellem mænd og kvinder samt mellem land- og byområder kendes endnu ikke. De fleste teorier peger på lav social status og begrænsede muligheder for kvinder i de fattige landområder.

Michael Phillips fortsætter med at sige ”dette kan dog ikke forklare hvorfor selvmord er så udbredt i netop Kina, idet mange andre kvinder over hele verden, lever under de samme vilkår”.

Et andet stort problem når forskerne skal forsøge at beskrive udbredelsen af selvmord i Kina, er de meget svingende oplysninger om dette tragiske fænomen. Problemet skyldes hovedsageligt manglende registrering af selvmord i landet.

I 1998 offentliggjorde WHO en rapport der anslog selvmordsraten til at være 33 for hver 100.000 personer i Kina. Ifølge den seneste undersøgelse sker 44% af alle selvmord i verden i Kina, mens lidt over halvdelen af alle kvindelige selvmord finder sted i verdens største land.

Engelske forskere fra Londons psykiatriske institut beskriver selvmord som et af vor tids alvorlige sundhedsproblemer.

Mange lande verden over har udviklet forskellige former for forebyggelse af selvmord. Blandt andet har mange lande forbedret deres behandling af depression og adgang til behandling af psykiske lidelser.

Kilde: The Lancet 2002; 359: 813-814, 835-840