Nyheder

PET-skanning giver viden om depression.

PET-skanninger eller positron-emissionstomografi (PET) bliver et af de førende undersøgelsesredskaber i det 21. århundrede. Metoden er ikke ny – men i de senere år har man fået udviklet bedre undersøgelsesstoffer, bedre forståelse af hvordan undersøgelsesstofferne opfører sig i den menneskelige krop og bedre tomografer – de apparater der er i stand til at skabe billeder af de områder i kroppen, der undersøges.

Ved PET-skanning sprøjtes et radioaktivt stof ind i personen. Stoffet har en meget kort halveringstid, hvilket i praksis betyder, at det meget hurtigt bliver væsentligt mindre radioaktivt. Radioaktiviteten de steder hvor stofferne binder sig til, kan tomografen danne billeder af. Det giver bl.a. mulighed for at danne billeder af hjernens blodgennemstrømning, og af hvor lægemidler binder sig til cellerne, samt billeder af om et lægemiddel påvirker antallet af bindingssteder. Det har og vil give en større forståelse af årsagerne bag sygdommen og mulighed for at forbedre behandlingen med lægemidler, fordi lægerne vil få en bedre forståelse af, hvordan lægemidlerne virker på og i cellerne.

PET-skanninger har vist, at ved Parkinsons sygdom mister områder i hjernen evnen til at danne stoffet dopamin ligesom antallet af bindingssteder for dopamin også reduceres. Andre PET-skanninger har vist, at mennesker med skizofreni har en højere mængde af dopamin uden for cellerne, som følge af at mennesker med dopamin frigør mere dopamin end raske mennesker.

I de senere år er behandlingen af depression blevet forbedret efter fremkomsten af ”nyere” antidepressive midler, som for eks. Cipramil og Fontex. Det er stoffer, der virker ved at hæmme tilbageoptagelsen af stoffet serotonin i de områder, hvor en nervecelle overfører impulsen til en anden nervecelle. Som en konsekvens af denne virkning er det blevet foreslået, at mængden af serotonin betyder noget for vores stemningsleje og for depression. Men PET-skanninger har ikke kunnet påvise, at der er denne sammenhæng. Så måske er det noget andet i hjernen, at antidepressivt medicin virker på eller også kan skanningen endnu ikke give et billede præcist billede heraf endnu.

Kilde: Ugeskrift For Læger