Nyheder

Hjerte-kar-sygdomme pga. åreforkalkning.

Det er hjertets store og mellemstore pulsårer, som rammes af åreforkalkning.

Det er hjertets store og mellemstore pulsårer, som rammes af åreforkalkning. Forandringerne i karvæggen er en del af den normale aldringsproces, men optræder åreforkalkningen i en ung alder er den sygeligt betinget.

Allerede i barndommen og i puberteten kan der opstå fedtstriber i karvæggen især bestående af kolesterol. De kan forsvinde igen, men kan også være forstadier til åreforkalkning.

Den egentlige åreforkalkning begynder først at optræde i livets tredje årti. Den viser sig som flade lommer i karvæggen med et blødt tandpastalignende indhold af kolesterol og andre af blodets fedtstoffer omgivet af en kappe af muskel- og bindevævsceller. Læger kalder det et aterosklerotisk plaque.

Deres størrelse kan variere fra få mm til flere cm. De er ovale med længdeaksen på langs af pulsåren. De sidder spredt rundt omkring, men oppe i alderen kan de på grund af stadig vækst flyde sammen.

Åreforkalkningen er som regel ret fremskredet, før den giver symptomer. Ved hjertedød på grund af forkalkede kranspulsårer dækker plaquene gennemsnitligt 60 procent eller mere af årernes indside.

Opstår der et brud i kapslen omkring en plaque, kommer blodet i kontakt med dens indhold af fedtstoffer. Blodets små blodplader klumper sig sammen på stedet og danner en blodprop udenpå eller indeni plaquet.

Kilde: www.webdoktor.dk