Nyheder

Det skal være fedt at være lille

Børn under tre år har brug for kalorier, så de kan vokse. Da små børn ikke spiser store portioner, men samtidig forbruger en masse energi, har de brug for mad, der indeholder meget energi. Derfor er det sundt og godt, at børn under tre år får mad, hvor der ikke er sparet på fedtet. Fedt er den del i vores mad, der indeholder den største mængde energi eller kalorier pr. 100 g. Derved kan fedt giver de mindste børn en god mængde energi, som de kan bruge til at vokse af og som brændstof når de skal opdage den store verden omkring dem. Det er ikke godt for dem, hvis forældre og personalet i daginstitutionerne holder igen på fedtet i maden, af frygt for at børnene bliver for tykke eller usunde. Små børn har brug for fedtdepoter, og det giver dem ikke en risiko for at blive tykke som større eller voksne.


Fedt men sundt


Børn indtil tre års alderen skal drikke sødmælk og først herefter evt. let/skummetmælk


Indtil barnet er 1 år, skal der tilsættes en teskefuld margarine, smør eller olie til barnets mos eller grød. Når barnet spiser det samme som resten af familien omkring 1 årsalderen, så kan man ophøre med det.

Det er ligegodt at bruge Margarine, olie, smør, blandingsprodukter som Kærgården.


Du skal ikke tilsætte fedtstof til købte færdigretter.


Et buttet barn kan begynde med letmælk i 1 års alderen, mens et tyndt skal fortsætte med sødmælken til tre års alderen.


Mere viden


I Veterinær og Fødevaredirektoratet kan du få en gratis folder med gode råd om mad til de mindste samt nogle gode opskrifter.


Kilde: Veterinær og Fødevaredirektoratet.