Nyheder

Medicinsk abort kan fremprovokere hjertekramper

Ved medicinsk abort anvendes stoffet mifepriston, der blokerer for virkningen af det kvindelige kønshormon progesteron. Det forhindrer videreudviklingen af slimhinden og muskelvævet i livmoderen samt en del af moderkagen. Konsekvensen er, at graviditeten går til grunde. Indenfor 36-48 timer kombineres denne behandling med et hormonlignende stof, der får livmoderen til at trække sig sammen og derved udpresse foster og det øvrige graviditetsvæv. Metoden blev introduceret i Danmark i 1998 og bruges til medicinsk fremkaldt abort ved graviditeter før udgangen af 7. uge.

En sygehistorie gengivet i Ugeskrift For Læger viser, at metoden kan fremkalde svære hjertekramper (angina pectoris) hos kvinden. Det stemmer overens med udenlandske erfaringer, hvor der også er eksempler på forskellig hjertepåvirkning. Derfor må medicinsk abort ej heller bruges, hvis kvinden har den form for hjertekramper, der hedder variant angina pectoris. I det eksempel der refereres i Ugeskrift For Læger, havde kvinden ingen kendte hjertelidelser, men hun var dels storryger, over 40 år og var desuden følsom overfor visse migrænemidler, hvor der også sker sammentrækninger i karrene, som ved hjertekramper. I Frankrig har risikoen for hjertekomplikationer medført, at kvinder der e rygere og over 35 år, ikke tilbydes medicinsk abort.

”Sygehistorien understreger endvidere, at det hos ”ældre” abortsøgende, migrænepatienter og storrygere ikke er tilrådeligt med hjemmeadministration af den pågældende medicin (prostaglandinvagitorie), som det i dag foregår flere steder i ind- og udland” skriver Ugeskrift For Læger. Behandlingen og den efterfølgende observation af kvinden bør foregå i hospitalsregi.

Kilde: ”Vasospastisk angina pectoris ved medicinsk provokeret abort med prostaglandinanalog”,

Tommi Bo Lindhardt, Line Rosell Walker, Nina S. Palmgren Colov og Peter Riis Hansen. Ugeskrift For Læger 162/48.