Nyheder

Nerver kan reparere rygsøjleskader.

Kirurgiens forunderlige verden

En ny undersøgelse udført på rotter har påvist, at det er muligt at samle de tynde nerver omkring ribbenene og transplantere dem ind langs rygsøjlen kombineret med en vækstpodning i rygmarven, kan denne behandling måske medvirke til at udbedre alvorlig skader på rygsøjlen. Forsøgene er indtil videre kun udført på rotter.

Lederen af forskningen professor dr. Med. Vernon Lin, leder af The Spial Cord Injury Group på Long Beach Veterans Mecial Center Irvine, California i USA.

Lin siger “Nu skal vi først afprøve de nye resultater på større pattedyr, fx på aber, før vi kan gå videre til mennesker”.

Dr.med.Susan Douglas, en af verdens førende neurologer og medlem af National Cord Injury Association kommenterer resultaterne sådanne: ”Denne nye teknik virker meget lovende for mennesker – det ville være vidunderligt for patienter, der i dag er lammet”. Ifølge Susan Douglas kan man formentlig udfører samme type operationer på mennesker.

I de nye forsøg skar kirurgerne rygmarven over på rotterne og efterlod en lille åbning i hver enden af de overskårede ender. Nogle rotter skulle ikke behandles yderligere, mens andre også blev behandlet med et vækststof, en slags fiberholdig væske, der indpodes i de frembragte åbninger i rygmarven eller på de nerver, som er samlet fra området omkring ribbenene. En tredje gruppe rotter blev behandlet med begge typer behandling samtidigt.

6 måneder senere var de rotter, der havde fået begge behandlinger i stand til at bevæge deres bagben, men de kunne stadig ikke gå. På en skala fra 0 (ingen bevægelse) til 21 (normal bevægelse) scorede rotterne alle mellem 6 – 7.

De rotter, der kun havde fået den ene af de to behandlinger, viste ingen bedring, mens de rotter der fik begge behandlinger ,oplevede en helbredelsesprocent omkring 30 %.

Lin og hans kollegaer er nu i gang med at undersøge kombinationen af kirurgiske indgreb kombineret med en lille robot, som skal placeres i den lille åbning i rygmarven. Robotten skal sende informationer til centralnervesystemet og på den måde hjælpe rotterne til at gå igen.

Robotten er en slags terapeutisk og analytisk værktøj, som forskerne mener, vil forbedre resultaterne med helt op til 50 %.

Kilde: Journal of Neurotrauma 2002; 19:1203-1214