Nyheder

Soja hjælper kvinder i menopausen

Tofu og andre sojaprodukter beskytter helbredet

En gennemtænkt kostplan rig på tofu og andre sojaprodukter kan vise sig at beskytte midaldrende kvinder, der befinder sig i menopausen, mod forskellige arteriesygdomme.

Ifølge en ny amerikansk undersøgelse er der noget der tyder på, at stoffet Phyto-østrogen påvirker arterierne på en positive måde således, at arterier og vener bliver mindre stive og dermed nedsætter risikoen for hjerteanfald.

I den seneste undersøgelse undersøgte lægerne mere end 400 kvinder, der alle befandt sig i menopausen. Effekten af sojaprodukter var størst hos de ældste kvinder, der havde befundet sig længst tid i menopausen.

Det kraftige fald i østrogen, der kendertegner menopausen, har hidtil været forbundet med øget risiko for hjerteanfald. Phyto-østrogen er et plantebaseret østrogenlignende stof. Stoffet findes i planteprodukter som fx soja og de seneste resultater antyder, at Phyto-østrogen minimere risikoen for hjerteanfald pga. nedsat østrogenindhold hos kvinder i menopausen.

Soja indeholder også antioxidanter – dvs. kemiske forbindelser der neutralisere sygdomme forårsaget af de såkaldte ”frie-radikaler” før disse når at ødelægge de raske celler.

Mange undersøgelser har vist, at den asiatiske befolkning, der indtager langt større mængder af sojaprodukter end i Vesten, har langt færre hjerte-kar-sygdomme og meget tyder på, at der er en direkte sammenhæng mellem mængden af indtaget sojaprodukter og antallet af hjertelidelser.

En sojabaseret diæt menes også, at medfører et lavere kolesterol indhold, men det er endnu uklart hvorvidt plantebaseret Phyto-østrogen reelt beskytter mod hjerte-kar-sygdomme, hvorfor forskerne fortsætter deres videnskabelige undersøgelser.

Kilde: Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology 2002, 22:1316-1322