Nyheder

Grøntsager kan styrke knoglerne

Afkalkning af knoglerne er et stort problem hos især kvinder efter overgangsalderen.

Afkalkningen medfører, at knoglerne er mere skrøbelige og derfor brækker hyppigere ved fald eller stød. Det giver især en øget risiko for brud på hoften og på lårbenshalsen. Nu har et hold af forskere fra afdelingen for epidemiologi og bio statistik ved University of California i San Francisco påvist, at forholdet mellem planteproteiner (vegetabilske proteiner) og dyreproteiner (animalske proteiner) i kosten, kan have en afgørende betydning for risikoen for udvikling af afkalkning af knoglerne.

Forskergruppen har vist, at en forøgelse af planteproteiner i kosten og en formindskelse af dyreproteiner kan formindske knogletabet og dermed nedsætte risikoen for knoglebrud. En mulig forklaring kan være, at de animalske proteiner bidrager overvejende med ”syre-byggestene” og de vegetabilske proteiner overvejende bidrager med ”basiske-byggestene” til knoglesubstansen, og at base-byggestenene er nogle som ikke findes i dyreproteinerne og som kroppen ikke selv kan danne eller få på anden måde. En ændret balance i forholdet mellem ”syre-byggestenene” og ”base-byggestenene” kan føre til længerevarende syrebelastning af knoglerne, der kan medføre de alvorlige konsekvenser.

Forskergruppen har undersøgt indholdet af kosten for proteiner og udviklingen af afkalkning i knoglerne og knoglebrud hos 1035 kvinder ældre end 65 år. Kvinder blev fulgt i gennemsnit 7 år. De kvinder, der spise forholdsvis mere animalsk protein end vegetabilsk protein, havde en større risiko for brud på hoften og for at brække lårbenshalsen. Dette fund var upåvirket af alder, vægt, østrogen tilskud, forbrug af cigaretter, motion, total indtagelse af calcium og den totale indtagelse af protein.

Kilde: www.docguide.com