Nyheder

Sundhedscheck af mobiltelefoner

Japan undersøger risikoen...

Japans 4 største mobiltelefon firmaer har langt om længe valgt, at reagerer på det stigende antal klager over sundhedsrisikoen ved at tale i mobiltelefon.

Virksomhederne har besluttet at gå sammen og gennemfører en større videnskabelig undersøgelse af mulige biologiske sammenhænge forårsaget af de radiobølger, som udsendes ved brug af mobiltelefoner.

Årsagen til beslutningen er først og fremmest den eksplosive globale brug af mobiltelefoner verden over.

Sidste år udsendte verdens sundhedsorganisationen WHO en rapport, der antydede en mulig sammenhæng mellem brug af mobiltelefoner og kræft. Rapporten understreger, at det er nødvendigt med yderligere videnskabelige undersøgelser på området.

De største mobiltelefon firma i Japan NTT DoCoMo Inc, J-Phone Corp, KDDI Corp og Tu-ka Cellular Tokyo Inc. oplyser, at de sammen nu vil tage de første skridt og gå sammen om en fælles undersøgelse, hvor man vil undersøge effekten af radiobølger på mennesker.

Undersøgelsen vil både omfatte celleforandringer og genetiske forandringer. En talsmand for de 4 virksomheder udtaler, at der vil gå ca. 4 år, før der foreligger nogle konklusioner.

En af Japans største virksomheder Misubishi Chemical Saftety Institute Ltd. bliver tilknyttet undersøgelsen for, at moniterer og sikre en objektiv forskning.

Kilde: Reuters november 2002