Nyheder

Autisme hos børn og voksne.

Betegnelse autisme svarer til den gruppe af psykiske forstyrrelser, der udgøres af infantil autisme og nogle beslægtede psykiske afvigelser.

Betegnelse autisme svarer til den gruppe af psykiske forstyrrelser, der udgøres af infantil autisme og nogle beslægtede psykiske afvigelser. Der ses:

1. Afvigelser vedrørende socialt samspil

2. Afvigelser i kommunikation, sprogligt og ikke-sprogligt

3. Adfærd præget af rigide og gentagne mønstre af handlinger og interesser. Disse mønstre kan have et stereotypt præg.

Betegnelsen autisme anvendes efterhånden internationalt for denne gruppe af lidelser, uafhængigt af patientens alder, mens betegnelsen "infantil autisme", dog fortsat bruges især her i landet, men hvor ordet "infantil" kan virke malplaceret, når det drejer sig om unge eller voksne patienter.

Autisme er et livslangt handikap, de færreste patienter udvikler skizofreni, flere dog depressionstendens i voksenalderen. Tidligere anså man det for en særlig tidlig form for skizofreni, men al forskning peger på at det er to forskellige sygdomsgrupper.

Betegnelsen autisme har dog også været anvendt i en anden betydning, der kan virke forvirrende, nemlig som betegnelse for et symptom ved skizofreni bestående af en udtalt tendens hos nogle skizofrene patienter til at miste fornemmelsen for omverdenen og især andre menneskers vurdering af realiteterne. Det er uheldigt, at der kan opstå misforståelse mellem, hvordan fagfolk anvender betegnelser, men som nævnt er det efterhånden udbredt international praksis at bruge ordet autisme som betegnelse for infantil autisme og beslægtede lidelser.

I næste nummer af sundheds- og lægemagasinet Liv&Krop, der udkommer den 5. november 2001, kan du læse mere om behandling af autisme og aspergers på behandlingshjemmet Himmelev ved Roskilde.

Kilde: Webdoktor.dk / Børn & Unge / Psykiske lidelser september 2001