Nyheder

EU skærper kontrol med rejer og kyllinger

Nye krav til import af fødevare til EU.

EU forventes snarest at iværksætte skærpet fødevarekontrol overfor kyllinger, der importeres fra Thailand, fordi de mistænkes for at indeholde flere forbudte stoffer. Den skærpede fødevarekontrol vil formentlig også omfatte alle former for rejer fra Vietnam, Myanmar (Burma) og Thailand i følge EU-kommissionen.

EU fødevareministre oplyser, at hele unionens veterinære myndigheder er enige om, at anbefale en 100% kontrol overfor alle former for rejer, der importeres fra Sydøst Asien.

Den planlagte kontrol skal sikre, at rejer fra disse lande ikke indeholder bakteriedræbende kemikalierester, som er blevet fundet i flere uafhængige kontrolprøver.

Veterinærmyndighederne planlægger ligeledes at skærpe kontrollen med importerede kyllinger fra Thailand, som i flere tilfælde har indeholdt spor af Chloramphenicol - en form for klor.

Der forventes en drastisk stigning i antallet af fødevarekontroller overfor disse lande, mens andre asiatiske lande som f.eks. Malaysia og Indonesien fortsat kun vil blive pålagt stikprøvekontroller i forbindelse med eksport til EU området.

Beslutningen er truffet af kommissionen og pålægger de enkelte nationale veterinærer myndigheder indenfor EU, at indfører ovennævnte kontrol senest ved udgangen af næste uge.

De britiske sundhedsmyndigheder slog alarm sidste fredag efter gentagne gange at have fundet rejer importeret fra Sydøst Asien, der indeholder stoffet Nitrofurans. Nitrofurans er et veterinært kemikalie, som fødevareproducenter indenfor EU ikke længere må benytte. Nitrofurans er mistænkt for at fremkalde kræft hos mennesker, der indtager inficerede fødevarer gennem længere tid.

Allerede i januar måned i år forbød EU importen af rejer importeret fra Kina, fordi de indeholdt spor af det forbudte stof Chloramphenicol, der mistænkes for at fremkalde blodkræft. Dette stof har været forbudt i fødevareproduktion indenfor EU siden 1994.

Kilde: Reuters Health, marts 2002