Nyheder

Hvem bliver 100 år gammel?

Dronningmoderen blev 101 år!

Den engelske dronningemoder døde sidste lørdag i en alder af 101 år, efter et liv der strakte sig over et helt århundrede – formentlig som den hidtil mest berømte 100-årige.

Dronningemoderen blev født i år 1900 – dengang da dronning Victoria stadig regerede over det britiske imperium. Det kvindelige overhoved i det britiske monarki overlevede sin mand og måtte begrave sit yngste barn i en alder af 101 år.

Indtil 1940 var der kun omkring 100 personer i England, som havde oplevet at blive 100 år gamle, men efter afslutningen på anden verdenskrig begyndte dette tal at stige.

Antallet at personer der bliver 100 år er ca. blevet fordoblet hver 10. år siden 1945 ifølge de britiske myndigheder. I 1996 var der 5.523 personer i hhv. England og Wales, der ifølge statistikker var fyldt 100 år. Tallet forventes at stige til ca. 39.000 personer i år 2036.

Meget tyder på, at den nuværende regerende dronning Elizabeth II også vil få et langt og sundt liv. På hendes 50 års jubilæums dag som regent i en alder af 75 år viste hun ingen tegn på alderdomssvækkelse og såfremt profetierne holder stik, må prins Charles væbne sig med tålmodighed, før han kan se frem til at overtage den engelske trone!

Forskerne diskuterer fortsat hvad årsagen er til, at flere og flere mennesker oplever at blive mere end 100 år gamle. Ifølge engelske og amerikanske forskere er gruppen af 100-årige den hastigst voksende gruppe i USA og England.

Forbedre levevilkår, bedre vandforsyning, fald i børnedødeligheden, vaccinationer og bedre pleje af ældre mennesker er medvirkende årsager til den stadig stigende alder, men lægerne mener fortsat, at hovedårsagen til et langt liv ligger i generne.

Der er en bestemt gruppe af befolkningen, der har de ”rigtige” gener for at opnå at blive 100 år, men hidtil har levevilkårene ikke være tilstede.

De fleste mennesker dør af hjerte-kar-sygdomme, kræft, infektionssygdomme eller andre former for uhelbredelige sygdomme eller ulykker i en relativ ung alder, mens de 100-årige som oftest er friske og raske indtil deres sidste år.

Den ældste person i verden er så vidt vides en 119-årige kvinde. Ca. 10 – 15% af dem der klare sig godt i en alder omkring 100 år, lever til de bliver omkring 108 – 109 år.

Kilde: New England Centenarian Studies, april 2002