Nyheder

Sæddræbende cremer virker kun delvist.

Cremer beskytter ikke mod infektioner som først antaget

Trods tidligere løfter om sæddræbende cremers potentielle funktion som ”kvindelige kondomer” tyder de seneste undersøgelser på, at denne form for prævention ikke beskytter kvinden mod seksuelt overførte sygdomme som f.eks. gonoré, klamydia og andre infektionssygdomme.

Den nye undersøgelser bekræfter, at denne form for beskyttelse ikke har nogen langtids beskyttende effekt overfor de former for sygdomsfremkaldelse, som forårsager HIV og andre seksuelt overførte sygdomme via den kvindelige skede. Mange forskere mener, at tiden er moden til at studerer andre produkter, der har potentiale som intravaginal beskyttelse mod underlivsinfektioner.

Laboratorium forsøg har vist, at sæddræbende cremer som f.eks. Nonoxynol-9 ikke beskytter mod udvikling af infektioner som f.eks. gonoré og klamydia. Nonoxynol-9 og andre cremer fungerer som en slags rensemidler, der dræber sædcellerne ved at påvirke fedt og andre substanser på livmoderens cellemembran.

Tidligere mente forskerne, at disse cremer dannede en ydre membran, som samtidig beskyttede mod infektionssygdomme som f.eks. HIV. Flere nye undersøgelser går imod denne opfattelse og forskerne bag den seneste undersøgelse bekræfter overfor Reuters Health, at sæddræbende cremer måske ligefrem kan øge risikoen for HIV på grund af irritation og kronisk sårdannelse i skeden.

Lederen af den seneste undersøgelse, familieplanlægger Ronald E. Roddy fra Family Health International Research i North Carolina, USA siger til Reuters ”De seneste resultater tyder på, at vi som forskere må til at kigge efter nye potentielle produkter, der har den ønskede beskyttelse mod infektionssygdomme”.

Den nye undersøgelse er netop blevet offentliggjort den 6. marts 2002 i det amerikanske lægetidsskrift The Journal of American Medical Associaltion.

Kilde. The Journal of American Medical Associaltion 2002; 287:1117-1122 /1171-1172