Nyheder

En patient med rygelunger

Et billede af en af Danmarks mest almindelige sygdomme.

En patient med rygerlunger - lad mig kalde hende Elisabeth Arensdal. Hun sad i min konsultation i dag. Jeg bemærkede, at hun blev meget forpustet og ikke kunne følge mit ”jeg har travlt” tempo, ned ad gangen, da jeg hentede hende i sygehusets venterum. Jeg blev lidt flov over min hensynsløshed, for jeg burde have vist bedre, for jeg havde haft hende under behandling i 1 ½ års tid. Fru Arensdal er 64 år, og har arbejdet i 28 år som advokatsekretær, indtil hun gik på pension som 60-årig . For 2 uger siden var hun indlagt med forværrelse i hendes lungesygdom. Det var en forværrelse, som vi i første omgang ikke kunne klare rent medicinsk. Vi var derfor nødt til at hjælpe hende med vejrtrækningen ved at lægge hende i en respirator, der kunne trække vejret for hende. Det gik godt. Efter få dage kunne maskinen kobles fra, og efter 2 ugers yderlige behandling kunne hun udskrives.

En almindelig sygdom

Desværre er fru Arensdals sygdom meget almindelig. Hun blev oprindelig henvist til mig fra hendes egen læge under diagnoserne astma – muligvis bronkitis. ”Kan I forbedre hendes behandling ?, spurgte lægen”. Det kunne vi!

Fru Arensdal kunne på det tidspunkt ikke klare at komme i byen, og havde meget svært ved at klare selv lettere rengøring hjemme. Der var tit dage med så megen åndenød, at hun, selv om hun tog en masse medicin, dårligt kunne gå rundt i hjemmet. Og den mindste forkølelse havde tilbøjelighed til at sætte sig fast.

Hendes egen læge havde fået foretaget en røntgenundersøgelse af hendes lunger, som viste, at fru Arensdal hverken havde kræft eller lungebetændelse. Det var naturligvis en beroligelse for hende. Hun havde gjort sig nogle alvorlige overvejelser over, hvad der kunne være galt med hende. Men en undersøgelse af hendes lungefunktion viste, at hun kun havde en lungekapacitet på 40% af, hvad der var normalt for hendes alder. Så hun var alvorligt kronisk syg. Det overraskede hende imidlertid, for hun havde kun følt rigtig åndenød i 5 år. Dog viste det sig, at hun i mange år havde følt, at alderen ”trykkede”. Hun havde således ikke kunnet cykle eller klare egentlig fysisk krævende udfoldelse i mange år uden at få åndenød. Da jeg forklarede hende, at hun formentlig lider af det, vi i dag kan betegne som ”rygerlunger”, blev hun overrasket. For selvom hun havde røget, siden hun var 17, havde hun først fået symptomer nu.

Det er desværre den almindelig sygehistorie. Fra man begynder at ryge, sker der en daglig nedbrydning af lungerne. Lungerne har imidlertid i de unge år en så stor overkapacitet, at der går mange år – 20-30 år – før åndenøden rigtigt melder sig. De fleste udvikler imidlertid meget tidligt tobakshoste, og fru Arensdal havde da også haft tobakshosten, så længe hun kunne huske tilbage. Tobakshosten er udtryk for, at lungernes normalt umærkelige renselsesproces ødelægges af tobaksrøgen. Det giver en tilbøjelighed til bronkitis, og efterhånden opstår der en betændelsesproces i lungerne, som giver forsnævrede luftrør og stift lungevæv – hvilket kaldes for rygerlunger.

Overlæge dr.med. Lars Tougaard

Kilde: Sundheds- og lægemagasinet Liv&Krop 2001