Nyheder

Børnekirurgi bagefter i udviklingslande

Eksperter mener, at der kan gøres mere...

Mens de rige vestlige lande gennem de seneste årtier har gjort markante medicinske fremskridt indenfor studiet af børnesygdomme (pædiatri) herunder børnekirurgi, er det fortsat helt almindeligt, at børn i de fattigste udviklingslande må leve hele deres liv uden ordentlig behandling af deres invaliderende handikap.

I hele sub-Sahara i den nordlige del af Afrika er der fx kun 39 børnekirurger i et område der inkluderer 48 nationer. I Uganda har ca. 12 % af alle familier mindst ét barn med et alvorligt fysisk handikap, der kræver kirurgisk behandling.

Ifølge læger fra WHO kunne mange af disse børn hjælpes til en tålelig tilværelse ved at tilbyde den korrekte kirurgiske behandling. Der er fortsat meget stor forskel i behandlingen af børn i den vestlige verden sammenlignet med børn i udviklingslandende.

Ifølge nye undersøgelser er det kun mellem 6 og 12 % af alle hospitaler i det nordlige Afrika, der har børnekirurgiske ekspertise. Karakteren af disse behov er meget forskellige, men der er typisk tale om trafikulykker, fødselshandikap og alvorlige infektioner i forbindelse med kirurgiske indgreb.

Ifølge WHO er der primært tale om manglende politisk vilje kombineret med utilstrækkelig internationalt engagement.

Såfremt man fortsat intet gør ved den åbenlyse mangel på børnekirurger, overlades millioner af børn til ”valget” mellem døden eller et invaliderende liv.

Kilde: Bulletin of the World Health Organization 2002;80:829-835