Tæge eller skovflåt

  Sachmann, Linda, HELPAN  

        

 Husk at kontrollere om der er behov for vaccination mod TBE (tick borne encephalitis) eller andet, inden du tager på ferie - også i Norden. 

 

Umiddelbart kan du ikke se forskel på en skovflåt og en tæge, men der er meget stor forskel. En tæge er et insekt og sætter sig ikke på mennesker og dyr. Det gør skovflåten derimod, da den er en blodmide (lige som edderkoppen) og skal have "blod" for at overleve - så det du ser på hunde, katte og andre dyr eller på børn og dig selv er en skovflåt.

Fjernes skovflåten inden for 24 timer er der ingen fare for sygdom. Det tager bakterien Borrelia ca. et døgn at bevæge sig fra flåtens tarme, ud igennem "munden" og ind i såret. Symptomer kan vise sig inden for en 4 måneders periode og begynder, som så meget andet, som en influenza der ikke vil "slippe igen". Kommer der en rød plamage, der hvor flåten har siddet og er plamagen på størrelse med en 1 krone skal du søge læge. Det samme gælder, hvis du får ledsymptomer eller hævede lymfeknuder.

Skovflåten kan lide varme og fugtige områder både i naturen samt på dyr og mennesker. De vil derfor yderst sjælden findes i eksempelvis en granskov. 

På grund af fugten vil de gode steder på os mennesker være i knæhaserne, armhulerne, lysken, bag ørene, hos kvinder under brysterne, hos mænd/drenge under pungen og ved tætsiddende tøj som ved ankler og håndled, men de kan også sætte sig andre steder på kroppen. 

Det tager flåten ca. 10 minutter at bore sit hoved ind i huden. Den kan sidde længe, helt op til 8 - 10 dage. Den har ingen problemer med vejrtrækningen, da den ånder med bagkroppen. 

Risikoen for at blive smittet er meget lille i forhold til den mængde skovflåter der sætter sig på mennesker hvert år. De smittebærende skovflåter, er dem, der har siddet på mus og det er langt fra alle skovflåter, der har det. 

De findes især ved dyreveksler / stier og forbliver på det sted, hvor de nu engang er faldet af. De findes sjældent højere oppe end voksen knæhøjde, så du kan sikre dig ved at tage gummistøvler på, når du færdes i skov og ved søer, moser, åer og lignende områder. Børnene bør have lange bukser på, der går godt ned over støvlerne og slutter tæt om støvleskaftet samt en tæt bluse med lange ærmer. 

 
 

 Fjernelse af skovflåt 

 

 Lad være med at prøve alle de "gamle husråd", som at brænde med en cigaret, smøre ind i olie eller smør, nulre eller dreje skovflåten rundt - alt dette kan være årsag til at skovflåten tømmer indholdet fra mave/tarmsystemet ud i såret og derved overfører en eventuel bakterie. Du skal i stedet anvende en pincet eller en tægefjerner til at fjerne skovflåten med.

Efter fjernelsen af flåten vaskes området grundigt, evt. med en sårrenseserviet (kun med vand hvis det er i nærheden af øjnene).