Clausen, Jørgen, professor, dr. med.
Til de fedtopløselige vitaminer hører vitaminerne A, D, E og K. Da de er fedtopløselige, er de i overvejende grad lokaliseret til cellernes membraner. Som andre fedtstoffer forudsætter de fedtopløselige vitaminer, for at de kan optages fra tarmkanalen, at der er normalt galde-indhold i tarmen, idet galden ligesom sulfosæber gør fedtstofferne vandopløselige. Det er galdens indhold af galdesure salte, der her er afgørende. Galden dannes jo i leveren og oplagres i galdeblæren, indtil et fedtholdig måltid kommer ned i tarmen. Dette betinger, at der fra tarmen frigøres et hormon (cholecystokinin), som ad blodbanen føres til galdeblæren, som så trækker sig sammen og tømmer galdeblæren. Hvis der er galdesten i galdegangene, hindres galdens udløb i tarmen. I sådanne tilfælde foreligger en nedsat optagelse af de fedtopløselige vitaminer, og der er risiko for udvikling af en egentlig vitaminmangel. Dette gælder specielt for A- og E-vitamins vedkommende.
|