Titel: Toxoplasmose (Haresyge)
Adresse: http://www.webdoktorportal.dk/index.php?id=368


Toxoplasmose (Haresyge), børn

Bjerager, Mia, læge

 

Hvad er toxoplasmose ?

Toxoplasmose kaldes på dansk ”Haresyge”. Det skyldes, den lille mikroorganisme, der hedder toxoplasma gondii, som findes hos harer, kaniner, katte og andre husdyr.
Toxoplasmose fremkalder to helt forskellige sygdomsbilleder:

En infektion med toxoplasmose i løbet af barndommen, hvor et barn smittes på et eller andet tidspunkt, er en fredelig forløbende sygdom.

En medfødt form, hvor moderen smittes under graviditeten og dermed smitter sit ufødte barn, er en alvorlig tilstand, som kan give alvorlige skader for barnet. Det er vigtigt at opdage dette, da man har mulighed for at give noget medicin, der begrænser infektionen.

 

Hvem kan få toxoplasmose ?

Toxoplasmose er en ganske hyppig infektion, specielt i landområder, hvor risikoen for at blive smittet af katte og andre dyr er større. Omkring 30% af alle voksne har antistoffer mod sygdommen, dvs. de har haft toxoplasmose på et eller andet tidspunkt i løbet af deres barndom, måske uden at vide det.
Den medfødte og alvorlige form er langt sjældnere. Det drejer sig om 10-20 børn årligt. I Danmark undersøger man nyfødte børn for antistoffer mod toxoplasmose, når man tager blodprøve på dem på 5. levedag til undersøgelse for fenylketonuri (PKU) og hypothyreose. Hvis de har antistoffer mod sygdommen, er det tegn på at de har været udsat for smitte under graviditeten.

 

Hvilke symptomer ses ved toxoplasmose ?

Infektion med toxoplasmose i barndommen:

 
 
  • Det kan være et mildt influenzaforløb, der kan være svært at genkende som toxoplasmose.
  • Det almindeligste symptom er forstørrelse af en eller flere lymfeknuder på halsen. De kan være valnødde store.
  • Der kan også være forstørrede lymfeknuder andre steder på kroppen, for eksempel under armene, i lysken eller i maven.
  • Der kan være let feber nogle dage
  • Nogle gange ses mavesmerter på grund af de forstørrede lymfekirtler og en lidt forstørret milt.
 
 

Den medfødte toxoplasmose infektion:

Alt efter hvornår og hvor kraftig infektionen har været for moderen under graviditeten kan barnet fødes med flere eller færre symptomer. Barnet kan også fødes for tidligt eller være dødfødt.

 

En medfødt infektion kan give alt fra svære symptomer som viser sig inden for den første levemåned til mildere tilfælde, hvor symptomerne ikke er så udtalte og først bemærkes senere.
Nogle børn fødes med tegn på aktiv sygdom. Det er disse børn der oftest fødes for tidligt.
De har feber, gulsot og forstørret milt og lever
Medfødt toxoplasmose forårsager skader på nervesystemet hos barnet.
Symptomet kan være kramper, nedsat syn, nedsat hørelse, retarderet udvikling og nedsat intelligens.
Barnet kan have tegn på vand i hovedet, hydrocefalus.

 

Hvordan smitter toxoplasmose ?

Toxoplasmose smitter ikke fra person til person. Det er en smitte som kommer via dyr, meget hyppigt fra katte. Smitten kan dog også komme fra råt kød.

 

Hvordan behandles toxoplasmose ?

En infektion med toxoplasmose i barndommen skal ikke behandles. Det er en selvbegrænsende sygdom, der går over af sig selv.
Den medfødte form skal behandles hvad enten barnet har symptomer eller ej. Nogle gange opdager man selvfølgelig at barnet har en medfødt infektion, fordi det har symptomer som nævnt ovenfor. Nogle børn har ikke symptomer, men findes ved den blodprøve der tilbydes som en screening-undersøgelse på 5. levedøgn.
Børnene med den medfødte form skal behandles med flere forskellige antibiotika igennem mange måneder. De skal også have kontrolleret deres syn og hørelse.

 

Prognose

Den almindelige toxoplasmose erhvervet i barndommen har en god prognose. Når man har haft infektionen en gang, kan man ikke få den igen.
Den medfødte form har en langt alvorligere prognose. Forløbet er meget afhængigt af, at man kommer tidligt i gang med behandlingen for at begrænse skaderne på nervesystemet. Den værste prognose ses hos de børn, der har været syge da de var meget små fostre, dvs. i de første 3 måneder af svangerskabet. De børn, der på fødselstidspunktet er syge, er inficeret sent og deres prognose er ret god.



Webdoktor Portal • Kollegievej 6 • DK-2920 Charlottenlund • Tlf.: 70 25 85 55 • email : infowebdoktorportal.dk