Titel: Trælår
Adresse: http://www.webdoktorportal.dk/index.php?id=365


Trælår

Nielsen, Thomas, fysioterapeut

Hvad er et trælår ?

Trælår er en blødning i lårets muskler opstået efter et hårdt slag eller stød.

Ved et trælår opstår der ofte en blødning inde i selve musklen. Du vil derfor føle, at det spænder og gør ondt inde i musklen i dagene efter skaden, på grund af blødningen. Men den øgede spænding gør at de blodårer der er gået i stykker inde i musklen bliver presset sammen, og lukker sig selv af, så blødningen standser. Musklen kan i nogle tilfælde hæve mere i 1 til to dage efter skaden, fordi der også løber væske til muskelskaden. Du vil også kunne opleve, at musklen ikke kan spændes helt eller delvist, som den plejer i dagene efter, du har fået trælåret.

Der kan også opstå en blødning i mellem de forskellige muskler i låret, hvis du har fået et trælår. Du vil også her føle at det spænder og gør ondt. I modsætning til en blødning inde i musklen, vil en blødning mellem lårmusklerne hurtigere fordele sig og forsvinde. Derfor vil smerterne hurtigere forsvinde og musklernes styrke vende hurtigere tilbage til det normale. Du behøver derfor ikke holde så lang pause, men kan komme hurtigere i gang igen.

 

Hvordan opstår skaden typisk ?

Trælåret er en almindelig skade i kontaktidrætter som for eksempel fodbold, håndbold, ishockey og diverse kampsporter.

Skaden opstår typisk ved sammenstød, spark eller slag mod låret, men kan i princippet ramme en hvilken som helst muskel i kroppen. Der er flere grader af trælår, og blødningen i musklerne kan opstå forskellige steder.

 

Symptomer på trælår

Ved et trælår har du smerter ved bevægelse, hævelse i musklen og i nogle tilfælde misfarvning af huden.

 

Hvad kan du selv gøre, når skaden er sket ?

Hvis du får et trælår skal du behandle efter RICE (Rest, Ice, Compression, Elevation) princippet med det samme. Ved slaget mod musklerne er der højst sandsynligt blevet knust både muskelfibre og blodårer. Du skal derfor med det samme lægge et stramt bind om hele låret. Start lige over knæet og slut helt oppe i lysken. Ispakningen placeres lige oven på det sted, hvor slaget faldt. Læg dig derefter på gulvet eller jorden og hæv benet op på en stol eller nogle sportstasker. På den måde mindsker du blodtilstrømningen omkring skadesstedet. Behold bindet på efter du har fjernet isen for at bevare trykket rundt om låret. Undgå så vidt muligt at støtte på det skadede ben indtil du er sikker på hvor alvorlig skaden er. Fortsæt isbehandlingen i 15 – 20 minutter 4 til 8 gange i løbet af de første 24 timer efter skaden.

Du vil selv kunne behandle skaden med is i 15 – 20 minutter og stramt bind i dagene efter, du har fået trælåret. Behold bindet på mellem isbehandlingerne. Du må endelig ikke bruge varme eller massere på trælåret, for så risikerer du, at hævelsen bliver endnu større. Det tager under alle omstændigheder tid for hævelsen at forsvinde, fordi blodet og væsken fra hævelsen, ikke bare kan løbe ind i blodbanen igen. Behandlinger hos en fysioterapeut og medicinsk behandling kan hjælpe til at fjerne hævelsen, så du kan komme hurtigere tilbage til din idræt.

 

Hvordan undersøger lægen skaden ?

Hvis du begynder at have smerter, når du er i ro, eller er i tvivl om hvor alvorligt trælåret er, bør du tage på skadestuen eller til læge for at få undersøgt trælårets omfang. Lægen undersøger om der er sket skader på nerver og blodårer og tester om musklen har normale reflekser.

 

Behandlingsmuligheder

Derefter kan lægen så tage stilling til, om der skal yderligere undersøgelser til eller gives medicinsk behandling i form af gigtpiller og/eller smertestillende piller eller henvises til fysioterapeut. Gigtpillerne virker både smertestillende og kan begrænse en begyndende irritation i det skadede område af kroppen.

Hos fysioterapeuten kan du blive behandlet med is, ultralyd, massage og udstrækning af den skadede muskulatur. Behandlingens formål er at få blodet fra blødningen væk og samtidig forhindre sammenvoksninger og ar i muskler og muskelhinder. Desuden kan du få genoptræningsøvelser, der hjælper dig i gang, uden der sker en forværring af skaden.

Du må dog under alle omstændigheder påregne en vis ømhed, når du går i gang med at træne forsigtigt igen. Hvornår du kan komme i gang igen afhænger af, hvor alvorligt trælåret er, hvor meget det er hævet og hvornår du er kommet i gang med behandlingen. Allerede efter et par dage skal du som regel kunne begynde at udføre lette genoptræningsøvelser.

 

Følgeskader

Som nævnt kan der ske meget omfattende skader på muskler, nerver og blodårer ved et trælår. I alvorlige tilfælde afklemmes eller ødelægges nerver og blodårer, hvilket giver lange helingstider, smerter og manglende funktion i det skadede område. Sammenvoksninger på grund af at kroppen så at sige heler for meget omkring trælåret er en anden komplikation, der giver smerter og nedsat bevægelighed. Dette kan oftest afhjælpes med intensiv behandling hos en fysioterapeut.



Webdoktor Portal • Kollegievej 6 • DK-2920 Charlottenlund • Tlf.: 70 25 85 55 • email : infowebdoktorportal.dk