Børn - cykel og trafik

 Rådet for Større Færdselssikkerhed 


  •  Børn på voksnes cykler
  • Cykelstole, anhængere og hjelme
  • Børn på egen cykel
  • Børnenes Trafikklub

 Børn på voksnes cykler 

 

 Du skal være 15 år, før du må køre med børn på cyklen. Der må højst være to børn under 8 år på cyklen, og de skal være forsvarligt spændt fast. 
Kører du med cykelanhænger kan du have to børn i anhængeren samt et barn under 8 år på cyklen. På en Christianiacykel (ladcykel) må der være 5 personer: én voksen fører og 4 børn, hvoraf de to skal være under 8 år. Det kræver, at der er siddepladser til alle personer i form af bænke, som kan påmonteres. Alle personer skal være spændt fast og beskyttet mod hjulets eger. 

 
 

 Cykelstole, anhængere og hjelme 

 

 Står der DS på cykelstolen er det en god garanti for, at stolen lever op til strenge krav, men der sælges en del cykelstole, som ikke er DS-godkendt uden at det behøver at betyde, at stolen er dårlig.
En god cykelstol monteres direkte på stellet. Den har justerbare fodhvilere, remme til at holde fødderne fast og H- eller Y-formet sele. Stolen skal passe til barnets alder.

Børn op til 20 kg kan sidde i en cykelstol foran på cyklen. En vindskærm kan give barnet læ. Det er en god ide, at have cyklen med når man skal købe cykelstolen, så man kan sikre sig, at cykelstolen ikke hindrer ens bevægelsesfrihed. Husk altid at have frakkeskåner på forhjulet, når du har barnet foran.

Når barnet sidder bag på cyklen, har du ikke så god kontakt med det. Derfor er det ekstra vigtigt at sikre sig, at barnet ikke kan få ben og fingre i klemme, f.eks. i sadlens fjedre. Husk altid at have monteret frakkeskåner på baghjulet, så barnet ikke kan få benene ind i hjulet.
Hvis du skal handle ind på vej hjem, så få monteret cykelkurv eller cykeltasker foran, så du ikke behøver at have rygsæk på.

Der må være 2 personer i en cykelanhænger. De skal være spændt fast og der skal være en siddeplads til hver enkelt. Hjulegerne skal være afskærmede så børnene ikke kan få fingrene i klemme.
Den samlede vægt for anhænger med personer må ikke overstige 60 kg. Du kan køre med en samlet vægt på op til 100 kg, hvis du har monteret en såkaldt påløbsbremse.
Anhængeren skal have reflekser på hjulene og cyklens baglygte skal i lygtetændingstiden sidde bag på cykelanhængeren. For at gøre anhængeren mere synlig, kan du sætte en vimpel på.
Køb anhængeren efter behov. Der er stor forskel på vægt og anvendelsesmuligheder. Der sker generelt meget få ulykker med cykelanhængere.

Mere end hver anden dræbt cyklist dør på grund af hovedskader. Derfor er det en god ide at bruge cykelhjelm, hvad enten man er barn eller voksen.
Vi har alle forskellig hovedfacon og cykelhjelmen skal passe. Derfor er det meget vigtigt, at prøve cykelhjelmen inden man køber den. Den skal sidde tæt uden hverken at klemme eller rutsje rundt på hovedet. Hjelmen skal også sidde lige på hovedet, hverken omme i nakken eller nede i panden. En "tommelfingerregel" er at lægge to fingre over øjenbrynene. Herover skal kanten af hjelmen være.
Hjelmen skal være testet og have godkendelsesmærke. Er hjelmen mærket europæisk standard EN 1078 er man sikker på, at der er tale om en solid hjelm. 

 
 

 Børn på egen cykel 

 

 Mange børn får deres første cykel, når de er omkring fire år. På den første cykel skal barnet kunne nå jorden med begge fødder, når det sidder på sadlen. Ellers er cyklen for stor og dit barn får problemer med at lære at styre den. Når barnet er større, er det nok, at den ene fod kan nå jorden.
Tag barnet med til cykelhandleren, når du køber cykel, så kan I måle om den passer. Den første cykel skal helst være udstyret med en fodbremse, fordi dit barn fra den trehjulede cykel har erfaring med at bremse med fødderne.
Støttehjul forhindrer barnet i at få fornemmelse for balance. Det er derfor bedst, at du lader barnet lære at cykle rigtigt og hjælper og støtter i starten.

Ifølge loven skal dit barn være mindst seks år før det må cykle alene i trafikken. Det er dog meget få børn i den alder, som er parat til det. Barnet skal kunne overskue meget i trafikken: bl.a. manøvrere cyklen, orientere sig, forudse de øvrige trafikanters adfærd, bedømme fart og afstand, tage hurtige beslutninger og meget mere.
Hvornår barnet er i stand til at færdes alene på cykel afhænger ikke kun af barnets alder, men også af modenhed, vej- og trafiksituationen i lokalområdet samt hvor ofte I træner sammen.

Det vigtigste er at I træner sammen og holder træningen ved lige op gennem barnets opvækst. Start med det helt grundlæggende uden for de egentlige trafikale områder, sålænge barnet stadig er i den alder, hvor det at styre cyklen er en udfordring nok i sig selv. Bevæg jer derefter ud på stisystemer eller mindre trafikerede veje. Gennemgå efterhånden de forskellige trafikregler, f.eks. at se sig for, at give tegn, at forudse andre trafikanters adfærd, hvordan man kører gennem et kryds eller svinger i et kryds osv.
Husk at det er meget vigtigt, at I hygger jer og at barnet synes det er rart og sjovt, at I cykler sammen og lærer om trafikken.
Din træning kan foregå når I kører til og fra skole / fritidshjem, på fritidsture og når I skal på besøg. Jo mere I cykler sammen, jo bedre bliver dit barn til at færdes i trafikken, når det senere skal ud på egen hånd.
Husk også at cykle sammen af og til, når dit barn er blevet så stort, at det cykler alene. På den måde får du en god fornemmelse af, om dit barn har lært sig unoder eller ikke helt har styr på visse situationer.
Husk at bruge cykelhjelm. Det har to fordele: du beskytter dig selv og du er et forbillede for dit barn. 

 
 

 Børnenes trafikklub 

 

 Alle børn modtager tre måneder inden deres tre-års fødselsdag en indbydelse til at blive medlem af Børnenes Trafikklub.
Når barnet fylder tre år er den første trafikpakke på vej. Derefter modtager barnet en pakke fra Børnenes Trafikklub hvert halve år så længe det er medlem og indtil det er 6½ år.
Trafikpakken består af legetøj samt et trafiktræningshæfte med ideer til hvordan børnene sammen med deres forældre kan øve trafiksituationer i deres lokalområde.
Pakkerne er tilpasset børnenes alder. Det koster kr. 160,- at være medlem af Børnenes Trafikklub i to år. Det er muligt at melde barnet ind efter tre-års alderen ved at henvende sig til Rådet for Større Færdselssikkerhed.