Bækkensmerter

Dencker, Gitte, jordemoder

Hvordan føles bækkensmerter?

Bækkensmerter kan sidde foran i symfysen (skambenet), bagpå under lænden eller begge steder. Man kan føle en ømhed på bækkenet, og/eller man kan få nogle jag gennem bækkenledene.
Det er altså en ømhed og jag gennem bækkenet, og det gør ikke så ondt, at det ikke er til at holde ud. Man kan godt være lidt besværet af det i bestemte situationer, for eksempel når man skal rejse sig op fra en stol eller lignende. Men hvis man føler sig meget besværet, er der ikke mere tale om almindelige graviditetsbetingende bækkensmerter, men derimod bækkenløsning, som er en sygelig grad af almindelige bækkensmerter.

 

Hvornår optræder bækkensmerter?

Det kan optræde hele graviditeten, men er som regel mest udtalt i slutningen.
Kommer ofte hvis man har gået meget, løftet meget eller på anden måde været mere end sædvanligt fysisk aktiv. Det kan dog også bare komme, uden at man kan pege på en særlig grund.
I slutningen af graviditeten kan det gøre ondt, når man rejser sig, efter at have siddet et stykke tid – særligt hvis man har siddet dårligt.
Dårlige arbejdsstillinger kan også udløse bækkensmerter. Støvsugning, gulvvask og den slags, kan for nogen fremkalde bækkensmerter.

 

Hvorfor har man bækkensmerter?

Graviditetshormonerne forbereder kroppen til graviditet og fødsel. Bækkenet består af flere led, og barnet skal jo ud gennem moderens bækken ved fødslen. Det er derfor hensigtsmæssigt, at bækkenet kan give sig lidt i forskellige retninger, så der bliver plads til barnet.
Hormonerne gør, at bækkenledene ”opblødes”. Ledbåndene omkring bækkenet bliver også blødere. Det er disse forhold der er skyld i, at man kan have bækkensmerter allerede tidligt i graviditeten. Senere, når maven er stor og tung, og bækkenet er ved at være klar til fødslen, kan det blive mere udtalt.

 

Hvad kan man gøre?

Undgå at gøre dumme bevægelser, for eksempel skræve meget, løfte tungt og vride i bækkenet.
Sørg for gode arbejdsstillinger og en god stol at sidde i.
Det kan være rart at tage varme på, hvis man har overbelastet bækkenet. En varmepakke af håndklæder, eller en gélepose der kan varmes op, kan bruges.
Et varmt bad, hvad enten det er kar eller bruser, kan også virke lindrende.
Nogle har glæde af zoneterapi eller akupunktur. Et par behandlinger hos en fysioterapeut, som også kan instruere i gode bevægelser og øvelser, kan man eventuelt få henvisning til gennem egen læge. Men hvis man har egentlig brug for behandling, er man ved at være ovre i mere end almindelige bækkensmerter.
Fysioterapeuterne har udgivet en pjece om ondt i bækkenet, hvor man kan finde gode råd. Den fås hos nogle jordemødre og læger, ellers kan den skaffes gennem fysioterapiforeningen Danske Fysioterapeuter.