Gode råd om rygestop

Øgendal, Anette, jordemoder

 

Den dårlige samvittighed.

Mange mennesker har den opfattelse, at det er bedre for barnet, at moderen ryger og er glad og harmonisk, end at hun ikke ryger, og er opfarende og irritabel.

Dette er imidlertid ikke rigtigt.

Rygning medfører for barnet en konstant tilførsel af mange forskellige giftstoffer hele graviditeten igennem. Et rygestop giver barnet bedre trivsel, selvom moderen en kort periode lider af abstinenser, og bliver noget rastløs og ustabil i humøret. Disse humørsvingninger klinger af i løbet af tre til fire uger, hvorefter man får det gradvist bedre.

At ryge når man er gravid er næsten altid en kilde til dårlig samvittighed. Hver gang man tænder en cigaret er samvittigheden der, og forhindrer, at cigaretten nydes.

For at bøde på den dårlige samvittighed, er der mange gravide rygere, der bestræber sig på at leve så sundt som muligt. De sørger for at spise rigt og varieret, spiser jern og ekstra vitaminer, motionerer og sover middagssøvn. Denne levevis er absolut god for både mor og barn, men.......det ophæver desværre ikke rygningens skadelige virkninger. Der er kun een måde at undgå dem på, og det er at undgå røgen.

 

Hvor kan man få hjælp ?

Det første man skal gøre, når man vil holde op med at ryge, er at beslutte sig.
Jeg prøver at holde op med at ryge hører man ofte; men i ordet prøve er indbygget,
at det kun er et forsøg, og at det er i orden, hvis det mislykkes. Det er derfor vigtigt, at man siger til sig selv: Jeg har besluttet at holde op med at ryge. Herfra kan man gå i gang med det, som for mange er en sej kamp, og for andre mindre svært.......der er ingen retfærdighed til.

Hvordan det lykkes for den enkelte er vanskeligt at give en opskrift på. Det er meget forskelligt, hvad der skal til, og det som er rigtigt for den ene, behøver ikke være rigtigt for den anden.

Når man er gravid er man i den heldige situation, at man jævnligt har kontakt med sin jordemoder. Hun vil meget ofte kunne bidrage med hjælp og støtte. Mange steder i landet er der deciderede rygeafvænningstilbud til gravide, eller måske et center for rygeafvænning hvor man kan få kvalificeret hjælp. Man kan altid spørge sin jordemoder, som vil henvise til de relevante steder.

De følgende små afsnit er til hjælp og inspiration når beslutningen er taget.

 

Gode råd med på vejen

At holde op med at ryge, er at holde helt op. Bare en enkelt cigaret om dagen holder nicotintrangen ved lige, og den ene cigaret har det med at blive til flere i forskellige pressede og sociale situationer.

Når man har besluttet sig til at kvitte smøgerne, så sig det til familie og venner. Der er i befolkningen som helhed den indstilling, at gravide ikke bør ryge. Derfor vil man som gravid, nybagt eks-ryger møde stor anerkendelse, støtte og hensynsfuldhed, hvilket er godt når man skal holde fast i beslutningen. Det bliver også sværere at falde i, når alle ved, at man er holdt op.
Altså: fortæl om beslutningen.


Mange nybagte eks-rygere er bange for at blive fanatiske. Når man har valgt at holde op med at ryge, når man er gravid, gør man det jo netop for sit barns skyld, for at barnet ikke længere skal være passiv ryger. Det er derfor i orden at bede evt. rygende gæster om at ryge f.eks. i køkkenet eller på trappen. På den måde undgår man selv at være passiv ryger, og man fristes ikke til at tage et enkelt sug af en andens cigaret.
Altså: forvent hensyn.


Det er en god ide på forhånd at gennemtænke de situationer hvor man plejer at ryge. På den måde bliver man klar over sine rygevaner, og kan komme dem i forkøbet.
I begyndelsen af rygestoppet kan det være en hjælp, at foretage sig noget andet på de tidspunkter hvor man plejer at ryge. Hvis man eksempelvis altid ryger lige efter aftensmaden, så lad være at blive siddende, når maden er spist, men gå derimod straks i gang med opvasken.
Altså : bryd vanen.



Kan man lide at lave håndarbejde, er en graviditet jo en kærkommen anledning til at få gang i strikkepindene. Man kan godt savne noget mellem fingrene, når man ikke længere ryger, og et håndarbejde kan tages med og tages frem alle steder. Det giver beskæftigelse til de rastløse hænder, og udstyr til baby.
Altså: hold hænderne beskæftigede.



Man kan aftale med sig selv, at når man har været røgfri f.eks. en måned må man købe noget dyrt til sig selv, noget man ellers ikke har råd til. Pengene er hurtigt tjent ind igen.
Man kan også regne ud, at det nu er muligt at købe en af de rigtig lækre barnevogne på markedet. Plejer man at ryge 20 cigaretter om dagen bliver det på et halvt år 5460 kr. man har sparet. Det kan man få en ret flot barnevogn for.
Altså: beløn dig selv.


Indimellem vil rygetrangen melde sig som et lyn fra en klar himmel. I begyndelsen af rygestoppet vil det være mange gange om dagen. Efterhånden som man holder stand, og ikke tænder en cigaret, vil der bliver længere og længere imellem, at trangen dukker op.
Trangen til en cigaret holder sig i omkring 10 minutter, så klinger den af igen. I de 10 minutter kan man aflede sig selv på forskellige måder: man kan børste tænder, gå en tur, lave håndarbejde, lave husarbejde, tygge Gajoler el. lign., tænke koncentreret på barnet inde i maven, vande blomster.....mulighederne er utallige. Har man først een gang udholdt de 10 minutter, bliver det lettere for hver gang.

 

Nikotinerstatning

Når man er gravid er det naturligvis bedst, hvis man kan holde op med at ryge, uden brug af hjælpemidler, hvilket der da også er en del der gør. Ca. 20% af de gravide rygere holder op i begyndelsen af graviditeten.

De gravide, som ikke kan blive tobakken kvit, men som gerne vil, kan have gavn af nikotinerstatning. Nikotinerstatning dulmer abstinenssymptomer som rygetrang, rastløshed
og koncentrationsbesvær.

I mange år har man frarådet gravide at benytte nikotinerstatning. Der er imidlertid en ændret holdning til det i dag. Ved brug af nikotinerstatning frem for fortsat rygning opnår man, at det ufødte barn kun får ca. halvt så meget nikotin og desuden helt undgår alle de andre kemiske stoffer fra røgen.

I sundhedsstyrelsens retningslinier for svangreomsorg fra 1998 står der : citat Risikoen ved nikotinsubstitution må afvejes overfor risikoen ved fortsat rygning...............Gravide der fortsat ryger efter 1. trimester , vil ofte have gavn af substutionsbehandling, da den vil frembyde mindre risiko end fortsat rygning.

Der er således også her hjælp at hente, for de som måtte have brug for det.

 

Til de pårørende/partneren.

At være gravid er en stor ændring i en kvindes liv.

At samtidig holde op med at ryge gør ændringerne endnu større.. Det er almindelig kendt, at gravide kvinder kan blive noget sære; de bliver måske lettere opfarende, har pludselig let til tårer, misforstår hvad der bliver sagt o.s.v. Et rygestop i denne sårbare periode af livet vil ofte forstærke disse humørsvingninger Der er derfor brug for støtte og opbakning, og indimellem måske en lille belønning, for at holde fast i beslutningen.

Det kan være hårdt at skulle leve sammen med en nybagt eks-ryger, men hold ud! Efter nogle uger er det værste overstået, den gravide bliver sig selv igen, og det ufødte barn nyder godt af sit røgfri miljø.