Måltidsfordeling

Rerup, Gerda, klinisk diætist

At man skal spise mange måltider betyder ikke, at man skal have flere kalorier, snarere tværtimod. Den perfekte måltidsfordeling består i mad ca. hver 3. time. Med til mad regnes også frugt og gulerødder.
Selve det at fordele sin mad over hele dagen vil for de fleste betyde, at det bliver nemmere at holde vægten stabil. Mange gør den fejl, at de ikke rigtigt spiser noget hele dagen igennem for derefter at spise et stort og kalorierigt aftensmåltid. Kroppen har ikke en chance for at forbrænde de mange kalorier på én gang. Hører man desuden til dem, der tilbringer aftenen på sofaen foran fjernsynet, kan man ikke undgå at tage på i vægt ved en sådan levevis.
En kostomlægning, hvor kaloriemængden fra det store aftensmåltid fordeles over hele dagen, vil faktisk helt automatisk medføre vægttab.

 

Gode måltider

Har man fået et solidt morgenmåltid bestående af enten rugbrød, havregryn eller et fiberprodukt, har de færreste brug for et større mellemmåltid om formiddagen.
Her vil det være en god idé at spise lidt frugt og eller gulerødder midt på formiddagen.
Hører man til dem, som ikke rigtigt kan spise noget om morgenen, kan det være en god løsning at få et grovere og mere fyldigt mellemmåltid i form af groft brød.
Til frokost bør man spise fiberrigt og mættende brød med en stor portion grove grøntsager, gerne i form af råkost. Det kan også være salat med fuldkornspasta, naturris eller bælgfrugter blandet med grove grøntsager.
Som eftermiddagsmåltid anbefales altid brød. Frugt alene er ikke godt nok. De fleste frugter mætter ikke særlig længe. Man kan til nød klare sig med en banen, som indeholder flere grove og langsomt-omsættelige kulhydrater end de andre frugter. Æbler er en dårlig idé, idet syren fra æbler “trikker” maven til hurtigt at føle sult igen.
En rigtig tyk skive Fibertrim, rugbrød eller hjemmebagt grovbolle giver mæthedsfølelse i mange timer. Det vil som oftest være bedst at spise dette mellemmåltid, inden man går fra arbejde. Er man tilstrækkelig mæt, er det ikke nær så svært at komme forbi kiosken med alverdens fristelser på hjemvejen.
Som aftensmad har man kun brug for et enkelt stykke kød, fisk eller fjerkræ. Til gengæld bør man igen spise en meget stor portion grøntsager samt kartofler, pasta, ris eller brød.
Der er ikke noget galt i at spise sauce, når bare den tilberedes uden for meget fedt. En god sauce eller dressing får ofte de mange grøntsager til nemmere at glide ned.
Det sidste mellemmåltid om aftenen behøver ikke at være særlig stort. Kroppen har ikke brug for så mange kalorier nu, hvor den fysiske aktivitet er indstillet.
Det er dog ikke nogen god idé at gå i seng på en “tom mave”. Forbrændingen foregår også, selv om vi sover.
Mellemmåltidet om aftenen kan evt. består af lidt brød eller frugt. Det er under alle omstændigheder bedre at få et regulært måltid end at fylde sig med snacks eller slik. Den slags bør henlægges til week-enden eller andre festlige lejligheder.