Småskader

Sachmann, Linda, HELPAN

Næseblod

Lad personen stå eller sidde. Klem på næsen, på overgangen mellem det bløde og det hårde sted, lad personen bøje hovedet fremover ned mod brystkassen. Giv evt. en isterning eller andet koldt at sutte på - det får blødningen til at standse, da blodårerne trækker sig sammen i mund- og næsehule. Hjælper dette ikke, sættes en vattampon eller lign. op i næsen. Er blødningen ikke standset efter 30 minutter søges læge eller skadestue.

 

Snitsår

Er såret ikke større end 1 cm langt og overfladisk, kan du selv behandle såret. Skyl såret og sæt et stramt plaster på, skift plasteret efter 2 - 5 min. hold øje med rødme og hævelse, forekommer det søges læge. Ved snitsår i ansigtet, søges altid læge.

 

Hudafskrabning

Vask hudafskrabningen grundigt med lunkent sæbevand, gnub med en engangsvaskeklud for at få alle urenheder ud (det kan gøre meget ondt, men er nødvendigt), skyl herefter med rent vand. En hudafskrabning har bedst af, ikke at blive dækket til, men sidder den hvor tøj vil genere, så dæk med et stykke gaze med vaseline eller "sølvside" alt andet vil "gro" fast i såret. Søg læge hvis der kommer betændelse eller hudafskrabningen er meget stor eller sidder i ansigtet.

 

Klemt finger / tå

Hæver fingeren / tåen op og bliver mørkerød søges læge eller skadestue. Hold det klemte område højt (over hjertet), da det mindsker trykket i fingeren / tåen og derved mindskes smerten. I tilfælde hvor der er tvivl om, hvorvidt fingeren / tåen har taget skade - søg læge / skadestue.

 

Halvt afrevet negl

Hold fingeren over hjertehøjde, læg et sterilt gazestykke løst over fingeren og søg læge eller skadestue.

 

Forstuvning

Er et ledskred, der er faldet på plads igen, ved udskridningen forstrækkes sener, muskler. En forstuvning hæver, fordi der bliver revet nogle små blodkar og lymfekar over, det er det der giver hævning omkring området. Løft det forstuvede område, anlæg en stram elastisk forbinding og læg kolde omslag på i ½ time og ½ time uden omslag - gentag proceduren nogle gange. Er det et barn er det 10 min. med omslag og ½ time uden - gentag proceduren nogle gange. Hold forstuvningen i ro, men lav nogle øvelser, hvor leddet bevæges rundt og frem og tilbage, dog uden at det gør meget ondt. Omlæg forbindingen nogle gange om dagen, da den skal passe til hævelsen og fjern forbindingen inden du går i seng - sov ikke med en forbinding. Læg forstuvningen højt på puder eller andet, når du skal sove. Er det en voldsom forstuvning søges læge eller skadestue for her at udelukke et knoglebrud.

 

Knoglebrud

Ved mistanke om knoglebrud skal personen blive i den stilling, du finder vedkommende i, understøt evt. brudstedet med en jakke eller lignende. Tilkald ambulance. Flyt ikke rundt med personen, da det kan forværre tilstanden, medmindre situationen kan forværres ved at blive på stedet. Bliv hos personen til ambulancen ankommer.

 

Splint

Fjern splinter med en pincet og hold området i varmt sæbespånsvand i ca. 5 minutter, gentag evt. proceduren 3 gange daglig i nogle dage. Hold øje med området, især hvis splinten er fra trykimprægneret træ, det kan give nogle voldsomme smerter og betændelse. Se også efter røde streger (blodforgiftning) - er nogle af disse ting tilstede, søges skadestue straks.

 

Småbid fra dyr og mennesker

Vask med varmt sæbespånsvand 3 gange daglig i nogle dage, kommer der hævelse / betændelse søges læge. Tjek tetanusvaccination (stivkrampe-vaccination). Er den ikke i orden skal personen vaccineres - tjek også vaccination hos børn, nogle forældre lader ikke deres børn vaccinere.

 

Buler

Kom et koldt omslag på bulen, det mindsker smerten og væskeudtrækningen i bulen. Den gamle skrøne om, at bulen kan gå indad passer ikke, væske kan ikke trænge igennem kraniet, da det er en knogle. Dog skal der ikke kolde omslag på bulen, hvis det er et spædbarn, hvor fontanellen endnu ikke er vokset sammen (den bløde plet oven på hovedet).

 

Hjernerystelse

Hold øje med personens tilstand, der kan være hjernerystelse forårsaget af slag mod kraniet. Symptomer på hjernerystelse: hovedpine, træthed, sløvhed, omtåget, kvalme, opkast, vrøvlen og lignende). Her skal personen på skadestuen til observation for hjernerystelse.

 

Fremmedlegemer i øje

Skyl med øjenskyl (Natriumklorid 0,9%) det udtørre ikke øjet eller skyl med koldt vand. Skyl fra næseroden og udefter - søg læge for at se om der er ridser på hornhinden m.m.

 

Fremmedlegemer i næse og øre

Det bedste råd er: "hold fingrene væk" - lad en læge fjerne ting fra næse og ører, der kan gøres meget skade ved selv at forsøge at fjerne fremmedlegemet.