Grå stær

Clausen, Jørgen, professor, dr. med.

Grå stær ses i den almindelige befolkning som et hyppigt optrædende ældningsfænomen. Medens kun 5 % af befolkningen i aldersgruppen 52 - 64 har grå stær, så viser amerikanske undersøgelser, at blandt 75 - 85-årige har 46 % sygdommen.

 

I 1976 påbegyndtes det amerikanske sundhedsstudie af 50.828 amerikanske sygeplejersker i aldersgruppen mellem 45 og 67 år. I dette studie relaterede man deltagernes sundhedsproblemer til forskellige parametre, bl.a. indtagelsen af vitaminer og antioxidanter. Et af studierne vedrørte forekomsten af grå stær. Man fandt, at der var en statistisk sikker omvendt relation mellem indtagelsen af antioxidanter og forekomst af grå stær. F.eks. kunne det påvises, at tilhørte man de 20 %, der havde højest A-vitamin indtagelse, så havde man 30 % lavere risiko for at udvikle grå stær.

 

Supplementerede man med C-vitamin i mere end 10 år, havde man 45 % lavere risiko for at udvikle grå stær end dem, der ikke supplementeredes med C-vitamin. Blandt dem, der ikke supplementeredes, havde de 20 % med højest indtagelse af antioxidanterne beta-caroten, C- og E-vitamin 40 % lavere risiko end dem med lavest score.

 

Interessant var også, at personer, som spiste meget spinat og andre grøntsager, havde 47 - 65 % lavere risiko for at udvikle sygdommen end dem, der ikke spiste disse fødemidler. Kemiske analyser af spinat viser, at denne grøntsag indeholder carotenoide antioxidanter som lutein og zeaxathin, som er beslægtede med beta-caroten.