Opnåelse af idealvægt

Rerup, Gerda, klinisk diætist


Følger man de 7 kostråd om at spise magert og fiberrigt, vil man helt automatisk opnå en passende vægt.
Er man overvægtig, gælder det netop om at spise mange måltider og meget mad. Sund mad både fylder og mætter uden at indeholde for mange kalorier.
En sund kost bør indeholde 55-60% kulhydrater, heraf så mange kostfibre som muligt. Desuden 10-15% protein og højst 30% fedt. Kosten skal fordeles på 6 måltider og skylles ned med rigelig vand.
Består kulhydraterne af mange kostfibre giver disse en stor mæthedsfølelse, så man ikke nemt fristes til slik i utide. Kostfibrene sikrer en hurtig passage gennem mavetarmsystemet, hvilket fremmer vægttabet.
Samtidig med, at man taber i vægt på denne kost, falder kolesteroltallet og blodsukkeret stabiliserer sig.

Desuden virker grøntsagerne hæmmende på udvikling af kræft.
Alt i alt vil en naturlig slankekost ikke alene medføre, at man taber i vægt, men samtidig nedsættes risikoen for velfærdssygdomme betragteligt.
Har man problemer med at holde vægten oppe, gælder de samme kostprincipper. Dog kan det være en god idé at fordele maden på endnu flere små måltider og supplere med kalorierige drikkevarer.
Den samme sunde kost bør spises af alle for at bevare idealvægten fremover.

 

Slankekure

Vi drømmer alle om at vågne op en morgen og opdage, at alle vores overflødige kilo er forsvundet i nattens løb - at vi endelig har fundet den perfekte slankekur Et sådant mirakel findes dog ikke.
Det mest besynderlige er, at selv om vi forestiller os et mirakel, hvor vi lynhurtigt og uden anstrengelser slipper af med fedtet, så står vi jo stadig tilbage med problemet: Hvordan undgår vi at blive tyk endnu en gang. Dette spørgsmål har en tendens til at blive skudt ud i en fjern tåge, men er ikke destro mindre det vigtigste, hvis man ønsker at undslippe overvægten for bestandigt.
Der er nemlig kun én eneste grund til, at man kommer til at veje for meget, og det er at man spiser forkert. Ændrer man kostvaner, ændrer man årsagen til vægtstigningen. Så enkelt og dog så svært er det.

 

Stofskifte

Ved de mirakuløse lynkure må man som regel kun spise ganske få kalorier. Det lyder rigtigt, at jo færre kalorier man indtager, jo mere taber man sig.
Sådan er det også i begyndelsen, men kroppen indretter sig hurtigt efter omstændighederne og sætter forbrændingen ned.
Når man ikke kan holde sulten ud mere og begynder at spise igen, vil man automatisk tage det hele på og mere til, indtil stofskiftet igen er steget.
Man bør huske på, at Vor herre har ”designet” mennesker til at overleve katastrofesituationer med hungersnød og ikke en tilværelse i velstand foran et fjernsyn.
Det er derfor helt naturligt for kroppen, at sætte forbrændingen ned, når vi spiser mindre mad.
Det er langt bedre at spise en forholdsvis stor og voluminøs kost uden så mange kalorier, men stadig med meget mad, så kroppen har noget at arbejde med.
Sund mad fylder meget meget mere på tallerknen end fed mad.