Børnesår

Ravn, Susanne Holst, læge

                     

 Hvad er børnesår ? 

 

 Børnesår er en infektion i huden, der skyldes bakterier, enten streptokokker eller stafylokokker. Bakterietypen bestemmes ved podning med en vatpind i såret og efterfølgende dyrkning i et vækstmedium, hvorefter man blandt andet ved mikroskopi kan bestemme typen af bakterie. 

 
 

 Hvem kan få børnesår ? 

 

 Børnesår rammer især børn, men voksne kan principielt sagtens smittes. Sygdommen er relativ hyppig i småbarnealderen. Forekommer med samme hyppighed hos drenge og piger. Smitte kan forebygges ved god håndhygiejne, hvilket vil sige håndvask ved den mindste risiko for direkte kontakt med det inficerede område. 

 
 

 Hvilke symptomer er der på børnesår ? 

 
  •  Børnesår starter som en rød plet; oftest i ansigtet, omkring munden og ved næsefløjene, men kan principielt optræde hvor som helst.
  • Den røde plet udvikler sig hurtigt til en pusfyldt blære.
  • Blæren brister og bliver til et væskende sår eller dækkes af en gulbrun skorpe.
  • Hvis man fjerner skorpen, er den underliggende hud rød og let blødende.
  • Børnesår kan brede sig til store dele af huden og ikke sjældent til bleregionen hos mindre børn.
  • Barnet er generelt upåvirket og har ingen feber.
 
 

 Hvordan smitter børnesår ? 

 

 Børnesår er stærkt smitsomme, og smitter ved den mindste kontakt med sårene, der er fyldt med bakterier. Barnet skal derfor holdes væk fra daginstitution/skole, indtil behandling med antibiotisk salve er begyndt og har vist tydelig effekt/bedring. Inkubationstiden er ganske få dage. 

 
 

 Hvordan behandles børnesår ? 

 

 Børnesår behandles mere eller mindre intensivt afhængig dels af infektionens varighed og dels af infektionens udbredelse i huden.

· To gange dagligt opblødes sårene med en fugtig skumgummivaskeklud eller en vattot, og vaskes med vand og sæbe (eventuelt klorhexidinopløsning, der kan købes på apoteket).
· Efter afvaskning påsmøres antibiotisk salve (=fucidin).

På denne behandling svinder de fleste børnesår. Der ses oftest en væsentlig formindskning af udbredelsen allerede efter ét døgns behandling, og i nogle tilfælde svinder affektionen fuldt i løbet af 3-4 dage. Den antibiotiske salve skal påsmøres, til alle sår er ophelede.
Ved mere udbredt infektion kan det være nødvendigt at give penicillin som mikstur eller tabletter.
For at undgå spredning til øvrige familiemedlemmer er det vigtigt med god håndhygiejne samt at barnet har sin egen vaskeklud og sit eget håndklæde, som skal skiftes hver dag.
 

 
 

 Prognose 

 

 Prognosen er god, idet infektionen hurtigt svinder på den rigtige behandling.