Gulsot hos spædbørn, børn

  Bjerager, Mia, læge  

                           

  

 Hvad er gulsot ?
Hvem kan få gulsot ?
Hvilke symptomer ses ved gulsot ?
Hvordan smitter gulsot ?
Hvordan behandles gulsot ?
Prognose
 

 
 

 Hvad er gulsot ? 

 

 Gulsot hos et nyfødt barn betyder at barnet bliver gulfarvet i ansigt, på kroppen, på arme og på ben. Det skyldes oftest at det nyfødte barns leverfunktion ikke er helt optimal i begyndelsen. 

 
 

 Hvem kan få gulsot ? 

 

 Normal gulsot hos nyfødte kan forekomme hos mange, almindelige sunde babyer efter det første levedøgn. Det er meget almindeligt, at spædbørn får gulsot og det er kun de færreste, der har brug for at komme i lysbehandling. Gulsot ses meget hyppigt ved for tidlig fødsel, ved svære fødselsforløb eller hvis babyen er syg af anden årsag.
I nogle tilfælde skyldes gulsoten at mor og barn har forskellig blodtype og barnet har antistoffer mod sine egne røde blodlegemer. Når de røde blodlegemer bliver slået i stykker på grund af antistofferne, bliver barnet gult. Denne type børn bliver ofte gule meget tidligt, allerede i første levedøgn og nogle gange, når de kun er få timer gamle.

I yderst sjældne tilfælde kan gulsot skyldes at barnet har en blodsygdom, en leversygdom, en sygdom i galdevejene eller en medfødt infektion.
 

 
 

 Hvilke symptomer ses ved gulsot ? 

 

 Langt de fleste børn har ikke andre symptomer end at de bliver gullige i huden. 
Nogle børn bliver sløve og slappe. 
De vil ikke rigtig sutte og vågner ikke rigtig op til måltiderne, men skal vækkes. 
De kan blive dårlige til at sutte, de gylper og taber i vægt. 

 
 
 

 En blodprøve, der bliver taget i hælen, kan fortælle om barnet er så gult, at det skal behandles. 

 
 

 Hvordan smitter gulsot ? 

 

 Gulsot smitter ikke. 

 
 

 Hvordan behandles gulsot ? 

 

 Lette grader af gulsot kræver ingen behandling men går over af sig selv.
En blodprøve, som man tager med et lille stik i hælen, fortæller om mængden af bilirubin (det gule farvestof) er så højt så barnet skal i lysbehandling.
Hvis bilirubin-mængden er over en vis grænse, skal barnet i lysbehandling i nogle dage. Ved at lyse med blåt lys med en bestemt bølgelængde kan man nemlig omdanne det gule farvestof til et andet stof, som kan udskilles med afføringen og urinen. Derfor skal babyen ligge uden tøj, kun med en ble og små briller for øjnene, under en lampe, der ligner et solarium. De må gerne komme ud og spise samt blive puslet, men de skal ligge under lyset så meget som muligt. Almindeligvis varer behandlingen et par dage. Denne behandling kan foregå på barselsgangen.
I meget sjældne tilfælde skal barnet indlægges på en afdeling for nyfødte (neonatal afdeling) og behandles med lys fra flere sider, med væske og andet.
 

 
 

 Prognose 

 

 Prognosen er god. Gulsot er næsten altid en fredelig forløbende tilstand hos et nyfødt barn. 
Kun i ganske få tilfælde om året ser man børn med så højt bilirubin- niveau, at der er risiko for at hjernen kan tage skade. 
Hvis gulsoten skyldes sygdomme i leveren eller galdevejene er prognosen langt mere alvorlig og kan kræve operation. Dette er også meget sjældent.
Nogle børn bliver ved med at være let gullige i lang tid. Dette skyldes at modermælken nogle gange indeholder et stof, der forårsager tilstanden. Dette er helt uskadeligt og forhindrer ikke, at barnet fortsat ammes.