Hugormebid, børn

Bjerager, Mia, læge

 

Hvad er hugormebid ?

Hugormen er den eneste fritlevende giftslange i Norden. Hugormebid giver sjældent anledning til dødeligt forløbende forgiftning, men 25% af dem, der bides udvikler svær forgiftning. Mindre børn bliver ofte mere syge end voksne.

 

Hvem kan få hugormebid ?

Alle kan blive bidt af hugorme, hvis man om sommeren færdes barfodet og barbenet i krat. Ikke helt få bliver bidt i armene, fordi de griber efter hugormen.

 

Hvilke symptomer ses ved hugormebid ?

Selve biddet er sjældent umiddelbart særligt smertefuldt.
Der indtræder hurtigt en hævelse i området, som tager til.
Det begynder at gøre ondt omkring bidstedet.
Efter 1-2 timer kommer symptomer i form af kvalme, opkastninger, sved, angst, svimmelhed og hovedpine.
Evt. kommer der åndenød og besvimelse.

 

Hvordan smitter hugormebid ?

Det er ikke smitsomt.

 

Hvordan behandles hugormebid ?

Hvis man omsnører den bidte arm eller ben med noget elastisk, kan man forsinke giftoptagelsen i kroppen. Det er vigtigt, at denne omsnøring ikke bliver så stram, at blodforsyningen til armen eller benet ophører (man skal kunne mærke puls nedenfor). Derudover gælder det om at holde armen eller benet så meget i ro som muligt, for at forhindre at giften sendes videre rundt i kroppen.
Skadestuen skal opsøges med det samme. Her kan man give en modgift til hugormegiften samt behandle den allergiske reaktion.

 

Prognose

Det er sjældent at der er nogen, der dør af hugormebid, men 25% af dem, der bides bliver svært forgiftede. Små børn er mere følsomme for hugormens giftstoffer end voksne og større børn. På grund af deres mindre kropsvægt, får de også en større mængde giftstof ind og bliver mere syge.