Ledinfektion (reaktiv), børn

Bjerager, Mia, læge

Hvad er ledinfektion ?
Hvem kan få ledinfektion ?
Hvilke symptomer ses ved ledinfektion ?
Hvordan smitter ledinfektion ?
Hvordan behandles ledinfektion ?
Prognose

 

Hvad er ledinfektion ?

Ved reaktive ledinfektioner forstår man betændelsestilstande i leddene, hvor der ikke er involveret bakterier (modsat bakteriel ledbetændelse). De kan være udløst af kendte infektioner, som barnet har haft inden det fik symptomer på ledbetændelse, for eksempel en maveinfektion eller en halsbetændelse. Oftest er de udløst af en forudgående virussygdom, som man måske dårlig har bemærket, at barnet har haft. Reaktive ledinfektioner sidder tit i flere led på en gang, og giver anledning til at barnet klager over smerter, halter eller ikke vil støtte på benene. Det er en fredelig forløbende sygdom, der går over af sig selv i løbet af 1-2 uger. Populært taler man om et ”forkølet” led.

 

Hvem kan få ledinfektion ?

I princippet kan alle få reaktive ledinfektioner. Man ved dog, at nogle mennesker med bestemte vævstyper er langt mere følsomme end andre. Det er også lidt hyppigere hos drenge end hos piger. Mange infektioner kan i efterforløbet give ledinfektioner, men det er kendt, at bestemte bakterier involveret i mavetarminfektioner har en større tendens til det end andre (f.eks. salmonella).

 

Hvilke symptomer ses ved ledinfektion ?

Reaktiv ledinfektion sidder oftest i hofteleddet. Infektionen kan sagtens være i flere led.
Barnet begynder pludseligt at halte. Nogle gange kan man se at de trækker og ligesom aflaster det ene ben, hvilke gør gangen lidt vraltende.
Mindre børn, der måske ikke går endnu vil pludselig ikke støtte på benene. De græder når man pusler dem og tager dem i benene.
Nogle børn vil slet ikke gå nogle dage, men vil bæres rundt.
Reaktiv ledinfektion er en reaktion uden bakterier og barnet har aldrig feber pga. ledinfektionen. De kan selvfølgelig have feber af anden grund. Men hvis et barn med ledsymptomer har feber, må man altid overveje om det er en betændelse med bakterier i leddet, som skal behandles langt mere aggressivt.
Der er som regel aldrig noget at se på leddet. Hvis der er varme og rødme omkring leddet, må man overveje om bakterier er involveret.
Hvis børn har symptomer fra led, ikke vil støtte på benet eller går og halter bør man altid søge læge. Hvis barnet samtidig har feber bør man opsøge læge med det samme, fordi bakterier i et led kan skade leddet.
Nogle gange kan barnet også være faldet og måske have brækket et eller andet uden at forældrene har været til stede.

 

Hvordan smitter ledinfektion ?

Det er ikke smitsomt. Men i nogle familier, hvor man har bestemte vævstyper har man en større tendens til at få ledinfektioner. Der er også nogle børn, der får det mere end en gang i livet.

 

Hvordan behandles ledinfektion ?

Da der ikke er nogen bakterier involveret hjælper antibiotika ikke. I langt de fleste tilfælde går ledinfektionen over af sig selv. Så længe barnet har ondt og har problemer med at bevæge leddet skal barnet bare aflaste og kun gå som han eller hun har lyst. Man behandler med smertestillende medicin.

 

Prognose

Reaktive ledinfektioner har som regel et godartet forløb og en selvbegrænsende sygdomme. Barnet må gerne få noget smertestillende medicin (panodil) og i løbet af få dage går det synligt bedre. Efter et par uger er leddet normalt igen. Leddet heler op af sig selv og har ikke lidt nogen skade.
I sjældne tilfælde for eksempel efter borrelia eller salmonellainfektioner kan ledinfektionerne vare i månedsvis. Disse børn skal behandles med milde gigtmidler både for at tage smerterne og for at dæmpe infektionsprocessen.